Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Zaki doet het onverwacht goed bij Wigan.

Amr Zaki, zo kennen ze hem op de Engelse velden. Spits van Wigan Ath-letic en samen met Fernando Torres (Liverpool) en Jermaine Defoe (Portsmouth) topschutter in de Premier League. In eigen land staat de 25-jarige bekend onder de naam Amr Zak y. Zo staat het ook op de rug als hij met de Egyptische nationale ploeg speelt. Maar of het nu i is of y, het blijft in beide gevallen een spits die de weg naar doel weet. Voor Egypte scoorde hij al 27 keer in 48 interlands, en ook in Engeland vindt hij de weg naar doel. Zo goed zelfs dat Stan Collymore hem onlangs in zijn column in de Daily Mirror uitriep tot kandidaat nummer een voor de titel van topschutter. Fitter dan Mido, vinden de voetbalfans in eigen land hem. Even getalenteerd, maar minder volgevreten. Afhankelijk van de voorkeur vergelijken de Engelsen hem met Wayne Rooney of Alan Shearer. Fysiek sterke spitsen die behoorlijk snel zijn en recht op doel afgaan. Anders dan Mido is Zaki er ook nog eentje die vlijtig is. Dat hij ijver nu en dan verwart met overmoed en zelfs slordigheid of overhaasting, wordt hem vergeven.

Zaki, in eigen land de ene keer Gladiator genoemd maar een andere keer ook wel omschreven als een bulldozer, was een gok toen Steve Bruce hem naar Wigan haalde. Hij kreeg niet eens een echt contract. Wigan leende de spits, die in eigen land de pannen van het dak speelde, van Zamalek, een van de Egyptische topclubs. Na de Afrika Cup in 2006 was Zaki, toen weliswaar nog maar 22, al een eerste keer uit zijn land vertrokken. Southampton en FC Nantes toonden even belangstelling, maar Zaki koos uiteindelijk voor de dollars waarmee Lokomotiv Moskou over de brug kwam.

De verhuis was geen succes. De eerste Egyptenaar in de Russische competitie kon zich in de hoofdstad nooit doorzetten. Hij speelde geen enkele officiële wedstrijd en keerde een paar maanden later met hangende pootjes terug. Zamalek kon hem contracteren. Na twee jaar succes en vele goals, met daarbovenop ook een tweede opeenvolgende titel van Afrikaans kampioen voor Egypte, gaf Wigan hem een nieuwe kans in het buitenland.

Paul Scholes (33) liep tegen Aalborg een knieletsel op. De middenvelder van Man. United zou in het ergste geval acht tot tien weken out zijn en een stuk of zestien (!) wedstrijden missen. Met ook langdurige blessures voor Owen Hargreaves (tendinitis) en Michael Carrick (voetbreuk) komt United centraal in de problemen. Wayne Rooney (enkel) raakt fit voor de duels met Engeland. Ryan Giggs (34) mag rond Nieuwjaar praten over een nieuw contract voor een seizoen. Scholes (2010) en Darren Fletcher (24, 2012) tekenden al bij.

Roy Keane (37) sprak met het bestuur van Sunderland (gewezen spits Niall Quinn is daar voorzitter) over een nieuwe verbintenis. De Ier, die in 2006 begon, is einde contract. Na zijn eerste jaar promoveerde de oud-middenvelder, vorig seizoen verzekerde hij het behoud.

Chris Nathaniel is de woordvoerder van de groep Nigerianen die Newcastle willen overnemen. Hij blijkt de oprichter van NVA Management, dat onder meer RioFerdinand en Obafemi Martins in de portefeuille heeft. Een Zuid-Afrikaans consortium zegt evenwel in poleposition te liggen. Sterke man hier is Johann Rupert, de rijkste man van het land. Rupert maakte fortuin in de juwelenbusiness en telecommunicatie.

Carlton Cole (24) is door de politie opgepakt voor dronkenschap achter het stuur. De spits van West Ham, sukkelend met een voetletsel, moet in november voor de rechter verschijnen.

Ondanks een zware loonlast en een dreigende immense claim van Sheffield United voor het illegaal opstellen van Carlos Tévez + eventuele schadeclaims van individuele Sheffieldspelers kreeg Gianfranco Zola van West Ham de verzekering dat hij in januari spelers mag bijkopen als hij dat nodig acht. West Ham wil nu naar het TAS voor een nieuw beroep.

pETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier