Robin van Persie is Arsenals sleutel tot succes.

Met veertien doelpunten in officiële wedstrijden is Robin van Persie (25) dit seizoen de clubtopschutter van Arsenal. Ook vorige week, tijdens het CL-duel tegen AS Roma, nam de Nederlandse international zijn verantwoordelijkheid op door een (licht toegekende) penalty om te zetten. Het gebeurde net in de week dat hij voor de derde opeenvolgende keer werd verkozen tot speler van de maand. Van Persie lijkt bezig aan zijn beste seizoen ooit.

“De grootste stap die ik maakte, is mijn fitheid”, verklaarde de flankaanvaller. “In het verleden had ik wel eens vaker goede periodes, maar die duurden niet langer dan vier maanden. Vervolgens werd ik teruggeworpen door allerhande blessures. Dat zoiets nu uitblijft, geeft me een heerlijk gevoel.”

In zijn speurtocht naar de ideale omstandigheden om tot maximale prestaties te komen, gaat Van Persie verder dan alleen extra kinesitherapie. Sinds zijn komst naar Londen in 2004 kwam de spits almaar meer over zijn lichaam te weten. “Veel mensen onderschatten het belang van goede voeding”, weet hij. “Ik was altijd een flinke vleeseter. Tot iemand me vertelde dat vlees een negatieve invloed op je spieren kan hebben. Nu eet ik nog maar één keer per week vlees. Nooit een dag voor de wedstrijd, dan hou ik het op vis en pasta.”

Bovendien werd de Nederlander wijzer van de periode waarin spierletsels en een gebroken middenvoetsbeentje zijn opmars in de weg zaten. “Ik leerde dat ik beter met de trainers en medische staf moet communiceren. Vroeger dramde ik bij spierpijn door, zodat ik toch kon spelen.”

Van Persie ondervindt dat de waardering groter werd nu hij onafgebroken zijn klasse laat zien. “Het grootste verschil is dat ik leerde inzien dat ik op verschillende manieren belangrijk kan zijn.”

Arsène Wenger liet al weten dat zijn contract, dat afloopt in 2010, wordt opengebroken. “Een Van Persie met de juiste focus is de sleutel tot succes voor Arsenal. Hij is nu op de perfecte leeftijd om prijzen te winnen en ziet dat we de potentie hebben om dat te doen.”

In de finale van de Ligabeker had Manchester United strafschoppen (4-1 na 0-0) nodig om te winnen van Tottenham. Het is de derde keer dat de Mancunians de trofee binnenrijven.

Manchester United zorgde ook voor een nieuw record in de CL, door voor de 20ste opeenvolgende keer niet te verliezen. Clubmonument Gary Neville (34) kreeg een contractverlenging tot 2010. De echtgenote en moeder van de Schot Darren Fletcher werden verrast door drie gewapende inbrekers: een verlovingsring en juwelen waren hun buit. Ole Gunnar Solskjaer (36) legde een aanbod om Noors bondscoach te worden naast zich neer en blijft coach van de invallers. Rechtsachter Rafael da Silva (20) is door een enkelbreuk een maand buiten strijd. Carlos Tévez (25) stelt zich vragen. De Argentijnse spits, die sinds de komst van Dimitar Berbatov minder speelgelegenheid krijgt, kreeg te horen dat de aankoopoptie op hem (ter waarde van 34 miljoen euro) bij West Ham niet werd gelicht.

Achtste finales FA Cup, replays: tweedeklasser Coventry schakelde met 1-0 Blackburn Rovers uit, Fulham klopte Swansea met 2-1. Middlesbrough bleek sterker dan West Ham (2-0), Hull City was met 2-1 beter dan tweedeklasser Sheffield United. De kwartfinales (op 7 en 8 maart): Coventry-Chelsea, Fulham-Man. United, Everton-Middlesbrough, Arsenal/Burnley (op 8 maart)-Hull City.

Rafael Benítez lijkt aan te blijven als manager van Liverpool. Volgens de Engelse media won de Spanjaard de interne machtsstrijd van algemeen directeur Rick Parry, die op het einde van het seizoen vertrekt.

Mikel Arteta (26, Everton) mag een kruis maken over de rest van het seizoen. De Spaanse middenvelder scheurde een ligament van de rechterknie en werd geopereerd.

Guus Hiddink liet weten dat Chelsea voor volgend seizoen op zoek moet naar een nieuwe coach.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier