Tenzij Fluminense alsnog wordt heropgevist, wat momenteel wordt onderzocht na een foute wissel bij Portuguesa, zal er dit jaar geen derby Fla-Flu plaatsvinden in de Braziliaanse nationale competitie. Een zware tegenvaller voor elke voetballiefhebber in Zuid-Amerika. Door de degradatie van de nationale kampioen uit 2012 moeten we ons immers toespitsen op de eerste maanden van 2014, wanneer in de regionale competitie van Rio de Janeiro een van de heetste derby’s ter wereld wordt afgewerkt. De kalender is in feite verdeeld in twee periodes: de regionale kampioenschappen worden gespeeld van januari tot juni, de nationale competitie van juli tot december.

De cijfers spreken alleszins voor zich. De clash Fla-Flu overkoepelt ongeveer 46 miljoen supporters in Brazilië (39 miljoen voor Flamengo, 7 miljoen voor Fluminense). De confrontatie van 1963 blijft tot op vandaag de wedstrijd die het meeste volk op de been bracht in een voetbalstadion. Die dag waren er in totaal 194.000 personen die samenkropen in het mythische Maracanãstadion, dat werd gebouwd voor het WK van 1950.

Zoals in Liverpool komt de rivaliteit tussen beide clubs voort uit een afsplitsing. In het begin huisden Flamengo en Fluminense nog samen. De twee verenigingen waren niet actief in dezelfde sport. Fluminense werd in 1902 opgericht als een voetbalclub – het is daarmee de oudste club betrokken bij het voetbal in de staat Rio – en opende zich geleidelijk voor andere sporten. Vandaag zijn er zestien andere sportafdelingen die met de populaire voetbalclub de clubnaam delen. Flamengo was dan weer een roeiclub. De Clube de Regatas de Flamengo bestaat sinds 1895, maar begon pas in 1911 zijn voetbalsectie. Dat jaar kwam er onenigheid tussen de Fluminensespelers aan de oppervlakte. Negen onder hen beslisten de club te verlaten en de voetbalafdeling van Flamengo te stichten. Daar werd een van de grote rivaliteiten van Rio de Janeiro én Brazilië geboren.

Fluminense staat voor de aristocratie, ook al maakte het lange tijd gebruik van een heel bescheiden infrastructuur als onderkomen. Flamengo werd dan weer snel de verzamelplaats voor alle armen van de stad. Lange tijd ironiseerden de bezoekende supporters, en vooral dan die van Botafogo, de Afrikaanse wortels van de Rube Negro, door hen als bijnaam urubu mee te geven, ‘gieren’. Jaren duurde het dat ze deze spot moesten aanhoren, alvorens ze besloten een aasgier als mascotte te nemen.

Sinds 1925, toen het regionale elftal van Rio, samengesteld uit spelers van het regionale kampioenschap, enkel bestond uit voetballers van Flamengo en Fluminense, is er sprake van Fla-Flu. De afkorting bleef behouden en wordt gekoppeld aan alle ontmoetingen tussen de O Mais Querido do Brasil (de voorkeur van de Brazilianen) en de Tricolor. Op dit moment helt de balans lichtjes over in de richting van Flamengo (32 cariocatitels in Rio, 5 nationale kampioenschappen en 1 Copa Libertadores), want Fluminense raakt slechts aan 31 staatsprijzen, 4 Braziliaanse titels en 1 Copa Libertadores.

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content