Pierre Bilic

Frey blunderde bij zijn debuut in de nationale ploeg.

Sébastien Frey (27) is als doelman van Fiorentina aan een uitstekend seizoen bezig. Hij had dan ook goede hoop om wat op te schuiven in de hiërarchie van de Franse nationale ploeg, waar hij nu normaal gesproken de nummer drie is achter de geblesseerde Grégory Coupet en Mickaël Landreau. Nu Frankrijk al de kwalificatie voor Euro 2008 op zak had, kreeg Frey van bondscoach Raymond Domenech zijn kans in de laatste kwalificatiepartij tegen Oekraïne.

Bij het begin van de tweede helft verkeek hij zich echter compleet op een kopbal van AndriyShevchenko. In plaats van de relatief makkelijke bal kalm op te vangen of over de dwarsligger te boksen, duwde hij hem in zijn eigen netten. Door dit Sinterklaasgeschenk met een grote strik bracht hij Oekraïne op gelijke hoogte. Zijn droom veranderde in een nachtmerrie. “In de eerste plaats is bij een voetbalwedstrijd nog altijd de collectieve prestatie van groot belang”, probeerde hij zich na de wedstrijd te verdedigen. “Maar ik wil me niet verstoppen en ik moet toegeven dat ik een flater heb begaan. Bij die goal werd ik verblind door het licht, waardoor ik de bal niet goed meer zag. Let op! Ik wil geen verzachtende omstandigheden inroepen, maar het is toch niet zoals een bal tussen de handen of de benen laten glippen. Maar goed, dat is nu eenmaal voetbal. Alleen jammer dat het me bij mijn eerste wedstrijd voor de nationale ploeg moet overkomen. Ik had nu eens de kans om me via een sterke prestatie in de kijker te spelen en dan wordt alles door zo’n fout weer in vraag gesteld. Er zit niets anders op dan gewoon bij mijn club weer de draad op te pakken en keihard te werken in de hoop op een nieuwe kans.”

Frey geeft met die verklaring aan dat hij weet hoe het er in het moderne voetbal aan toe gaat. Voor de wedstrijd in Kiev had hij de lat voor zichzelf heel hoog gelegd en nu beseft hij dat hij in negentig minuten veel krediet heeft verspeeld.

Dat kan echter niet verdoezelen dat het hele defensieve compartiment van de Franse nationale ploeg, dat al een twijfelachtige indruk naliet in de vriendschappelijke partij tegen Marokko, opnieuw niet kon overtuigen. Bondscoach Domenech beseft dat hij op dit vlak nog werk voor de boeg heeft. Maar de kans dat Frey snel opnieuw een kans krijgt om zijn flater recht te zetten, lijkt klein.

Kader Keita, de spits voor wie Lyon in het tussenseizoen 16 miljoen euro betaalde aan Rijsel – het hoogste transferbedrag dat de club sinds de komst van Sonny Anderson ooit uitgaf – en aan wie de landskampioen een contract aanbood van vier jaar, wordt algemeen beschouwd als de slechtste transfer van het seizoen.

Vikash Dhorasoo, de 34-jarige middenvelder die onder meer voor Lyon en PSG speelde, zoekt na zijn mislukt avontuur bij Livorno een club in Frankrijk.

Mathieu Valbuena (23) krijgt als middenvelder bij Marseille van Erik Gerets een nieuwe kans om door te breken op het hoogste niveau. En dat is toch wel merkwaardig, want toen hij achttien was, vond Bordeaux, de club waar hij zijn opleiding kreeg, dat hij niet goed genoeg was voor het hoogste niveau. Hij speelde nadien in de lagere afdelingen bij Langon en Libourne. Zijn kleine gestalte vormde kennelijk een handicap, maar hij gaf nooit op.

Mickael Chrétien, de rechtsachter van Nancy, speelt sinds kort voor de nationale ploeg van Marokko. Daar draagt hij de naam van zijn vader, want Chrétien is de familienaam van zijn Franse moeder.

Frédéric Guerra, de zaakwaarnemer van Sidney Govou, gaf aan dat de spits graag in de toekomst voor het Italiaanse AS Roma zou uitkomen. De Franse international ligt nog tot 2010 onder contract bij de meervoudige kampioen.

PIERRE BILIC