Doelman Mickaël Landreau (PSG) zit in een dipje.

Zijn trainer Paul Le Guen mag een en ander dan al minimaliseren, Mickaël Landreau (28), die nochtans al jaren bekend staat om zijn talent en de zekerheid die hij uitstraalt, beleeft momenteel een moeilijke periode. Drie opeenvolgende zware flaters kostten zijn team een gelijkspel tegen Marseille en een zege tegen Monaco. Ook in de Ligabeker tegen Auxerre ging hij behoorlijk zwaar in de fout. Dat belette PSG echter niet om de finale te halen.

Ook vorig seizoen verkeerde PSG al in een zware crisis, maar Landreau slaagde er toen nog in vrij behoorlijk stand te houden. Dit seizoen is dat echter niet langer het geval. “Ik zit momenteel zeker niet in mijn beste periode”, verklaarde hij aan het dagblad Le Parisien. Sportkrant L’Equipe zette zelfs tien blunders op een rij die Landreau sinds de competitiestart beging. Eén ervan was die tijdens de kwalificatiewedstrijd voor Euro 2008 van Frankrijk tegen Schotland waarbij hij te ver uit zijn goal stond en niet bij een schot van James McFadden kon, waardoor Frankrijk een pijnlijk verlies leed. “Laat hem even met rust”, verklaarde Pauleta. “Hij speelt al sinds zijn zeventiende in eerste klasse en speelde meer dan 400 wedstrijden op het hoogste niveau.”

Misschien heeft hij wel nood aan een nieuwe uitdaging, nu hij al voor het derde opeenvolgende seizoen – eerst bij Nantes en de laatste twee jaar bij PSG – tegen de degradatie moet strijden. Op enkele maanden van het EK zijn de slechte prestaties van Landreau wel geen goede zaak met het oog op een plaatsje bij de Franse nationale ploeg. Normaal fungeert hij er als doublure voor titularis Grégory Coupet maar de jonge talenten Steve Mandanda en Hugo Lloris lijken ook stilaan klaar te zijn voor het grote werk. Op een cartoon van Cabut op de site www.maxifoot.fr is trouwens te zien hoe bondscoach Raymond Domenech naar Landreau belt om hem het nummer van Mandanda te vragen. Toch ziet het ernaar uit dat Domenech vooralsnog het vertrouwen behoudt in de doelman, die hij indertijd de aanvoerdersband gaf bij de beloften.

Ook bij PSG moet hij nog niet voor zijn plaats vrezen. “Hij speelt omdat hij gewoon onze beste doelman is”, verklaarde Le Guen. Doublure Jérôme Alonzo, die ook in de wedstrijden voor de Ligabeker op de bank moest blijven, zal dus wellicht nog niet dadelijk speelkansen krijgen.

Lens en PSG kwalificeerden zich voor de finale van de Ligabeker. Het team van Jean-Pierre Papin klopte Le Mans na penalty’s met 4-5, na een 2-2-eindstand, in wat ongetwijfeld de beste wedstrijd van het seizoen was. PSG haalde het met 3-2 van Auxerre.

Karim Benzema (Lyon) was niet tevreden dat hij in het met 0-1 gewonnen duel tegen Rijsel naar de kant werd gehaald. De spits – topscorer in de Franse Ligue 1 – heeft het er erg moeilijk mee dat coach Alain Perrin hem nu al twee wedstrijden op de linkerflank posteert. “Alle geblesseerden zijn terug. Ik denk dat ik sinds begin dit seizoen toch voldoende bewees waar mijn beste plaats is”, verklaarde Benzema, die in januari ook werd verkozen tot speler van de maand, nadat hij de voorgaande maanden telkens tweede eindigde.

Loïc Remy, de spits die tijdens de laatste transferperiode door Lyon aan Lens werd uitgeleend, ontpopt zich stilaan tot een van de sterkhouders. Sinds eind januari scoorde hij al drie keer.

Rijsel brak zijn toeschouwersrecord voor een competitiewedstrijd: het werkte het duel tegen kampioen Lyon af in het Stade de France voor 77.850 kijkers.

Marseille blijft de successen aan elkaar rijgen. OM boekte op eigen veld zijn achtste opeenvolgende zege. Ondertussen liet een tevreden Erik Geretsverstaan dat Benoît Cheyrouwel een kansje verdient bij de Franse nationale ploeg.

Metz speelde tegen Caen in witte shirts waarop ‘Neen aan het racisme’ stond gedrukt. Voorts werd La Faction, een uiterst rechtse zogenaamde fanclub van Metz, ontbonden.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier