D imitrideCondé (Heusden-Zolder), LoganBailly, IgorDeCamargo (beiden voordien uitgeleend aan Heusden-Zolder) en SeyfoSoley (uitgeleend aan Al Hilal) had Genk eerder al gehaald. Naar twee andere spelers was het de afgelopen weken nog op zoek : een linksvoetige verdediger en een spelmaker. Bij voorkeur als linksmidden, linksachter én centrale verdediger zou de ene moeten kunnen worden uitgespeeld ; niet per definitie als een klassieke nummer tien de tweede. Twee voorbeelden zijn het tevens van de denkwijze die RenéVandereycken in Genk introduceerde : polyvalentie en flexibiliteit enerzijds, durven ingaan tegen de heersende conventies anderzijds.

VERDEDIGING

Weinig verandering kondigt zich aan in doel, waar JanMoons eerste doelman blijft, met LoganBailly, SinanBolat en SemFranssen als reserves. Ook aan het aantal van vier verdedigers lijkt Vandereycken niet veel te zullen wijzigen, maar qua bezetting viel er in de voorbereiding wel een aantal aanpassingen vast te stellen. Dat middenvelder GertClaessens naar behoren presteerde als centrale verdediger bijvoorbeeld. Een positie die een verruiming van zijn mogelijkheden moet betekenen, een positie ook waarop zijn coaching belangrijk is voor EricMatoukou. De Kameroener is onbesuisd en impulsief, maar ook beenhard en kopbalsterk. AaronMokoena, ook al niet geholpen door zijn laattijdig aansluiten bij de groep, kwam minder aan spelen toe.

Wegens het EK werd ook BrianPriske pas later ingeschakeld, maar hij lijkt zekerder van zijn plaats als rechtsachter. Dat DaanVaesen daar in Priskes afwezigheid werd uitgeprobeerd, gaf Vandereycken een beeld van diens polyvalentie.

Op links speelde haast de hele voorbereiding IndridiSigurdsson en kwam de van een knieblessure revaliderende AkramRoumani nauwelijks in aanmerking.

MIDDENVELD

Door bijvoorbeeld de blessure van Roumani en het vertrek van MarcoIngrao is de bezetting dun op links, waar tegen Dortmund door een blessure bij KoenDaerden zelfs ThomasChatelle en Igor De Camargo terechtkwamen. Problemen die er door de aanwezigheid van MirsadBeslija op rechts minder zijn. Positiewissels zijn het ook die inherent zijn aan de tactische omschakeling die Genk zelfs binnen eenzelfde wedstrijd wil kunnen maken tussen een 4-4-2, 4-5-1 of 4-3-3.

Centraal verwachtte Vandereycken niet dat JusticeWamfor, opbouwend minder sterk, zich als spelmaker zou opwerpen en in dat nieuwe verwachtingspatroon gedijden de vooral verdedigende kwaliteiten van de Kameroener beter. Met aan zijn zijde Soley (verdedigend), de Condé (aanvallend), FarisHaroun (verdedigend en aanvallend) of, in een 4-3-3, alleen centraal, werd hij de positieve uitschieter van de voorbereiding.

AANVAL

Eén, twee, drie spitsen : alles kan voorin. Met Igor De Camargo, Kevin Vandenbergh, PaulKpaka en Cédric Roussel beschikt Genk over vier aanvallers maar de kans is groot dat Roussel nog vertrekt. Zochten trainer Sef Vergoossen en diens assistent Jos Daerden vorig seizoen tevergeefs naar een complementair duo voorin, René Vandereycken kreeg er met De Camargo een katalysator bij. Hoewel niet altijd even scherp voor doel beschikt De Camargo ongetwijfeld over de grootste actieradius. Een facet dat Vandenbergh (doelgericht in het strafschopgebied) en Kpaka (snelheid door het midden) vorig seizoen te weinig konden toevoegen aan hun basiskwaliteiten.

CONCLUSIE

Door ad hoc te putten uit de door RonnyVanGeneugden getrainde jongeren (verdediger DavidTriantafilidis en middenvelder KennethVanGoethem werden in de A-kern opgenomen) werkte Genk toe naar een kleinere, maar efficiënter samengestelde kern.

Uit de verschillende spelpatronen die de ploeg zich in korte tijd eigen maakte, laat een type-elftal zich evenwel nauwelijks destilleren. Wel is duidelijk dat Genk in een verdedigend en een aanvallend deel kan worden opgesplitst en vooral op de invulling van de aanvallende posities minder voorspelbaar zal zijn dan vorig seizoen.

door Raoul De Groote

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier