Luciano gaat met FC Groningen voor Europees.

Afgelopen zondag ontving de ploeg van coach Ron Jans in het eigen Euroborg als verrassende koploper in de Eredivisie Feyenoord. Ook Luciano da Silva (28) had zich geen betere competitiestart kunnen wensen. De Braziliaanse oud-doelman van Germinal Beerschot, vorig seizoen een vaste waarde op de invallersbank, beslechtte in de voorbereiding de concurrentiestrijd met Brian van Loo ditmaal wel in zijn voordeel en is na vier competitiewedstrijden de minst gepasseerd goalie.

“Hij heeft een ongelofelijke sprongkracht, een goede voortzetting en een prima reactievermogen”, verklaarde de Nederlandse oud-international Piet Schrijvers al in de Telegraaf. “Luciano is niet bang om uit zijn doel te komen, ook niet als hij al eerder een foutje maakte. FC Groningen haalde een echte kanjer in huis. Het is alleen jammer dat hij geen Nederlander is.”

De ex-aanvoerder van Germinal Beerschot zal het graag horen. Zijn sombere gezicht van vorig jaar maakte plaats voor zijn aanstekelijke en ontwapenende glimlach. “Een zware periode”, erkent de flegmatieke Zuid-Amerikaan. “Na zeven jaar België wou ik hier ook eerste keeper worden. Ik moest hard trainen, geduld houden en kreeg uiteindelijk toch mijn kans.”

Na het vertrek van Gomes (van PSV naar Tottenham) probeert Luciano de Braziliaanse eer hoog te houden onder de lat op de Nederlandse velden. “Hij is echter drie klassen beter dan ik”, poneert hij bijzonder bescheiden. “Ik moet mezelf nog elke wedstrijd bewijzen, blijven vechten om mijn positie te behouden. Tot nu toe mag ik niet klagen. Ik ben dan ook heel tevreden.”

Dat gevoel wordt gedeeld door Ron Jans, die in zijn 4-4-2-basisopstelling ook plaats heeft voor Sepp De Roover (als rechterverdediger) en Goran Lovre (ex-Anderlecht, als linker- of centrale middenvelder). “Luciano ontwikkelde zich goed als mens én doelman. Hij is heel explosief, heeft uitstekende reflexen en voetbalt goed mee. Ook belangrijk is dat hij nu iets rustiger oogt.”

Luciano weigert te zweven. “We mogen nu best even genieten, maar moeten ook realistisch blijven. Er is nog een lange weg te gaan. Het behalen van een ticket voor Europees voetbal blijft ons doel.”

Jan Vertonghen (21) bereikte aan de vooravond van het bekerduel tegen FC Utrecht met de clubleiding van Ajax een akkoord over een contractverlenging tot 2013. De Belgische international wordt daarmee beloond voor zijn goede en constante spel van de afgelopen maanden. Ploeggenoot Ismail Aissati werd aan de rechterknie geopereerd, waarbij een stukje van de binnenmeniscus werd verwijderd. De middenvelder moet vier tot vijf weken revalideren.

In de tweede ronde van de KNVB-beker werden Heracles (3-0 bij AZ) en FC Utrecht (2-0 tegen Ajax) uitgeschakeld. Feyenoord (3-0 tegen TOP Oss na verlengingen), De Graafschap (3-4 na verlengingen bij De Treffers), Sparta (1-2 bij HSC’21), FC Groningen (2-3 na verlengingen bij Hollandia) en FC Volendam (2-3 bij VVV-Venlo) hadden alle moeite om zich te plaatsen. AZ-PSV is de meest in het oog springende wedstrijd in de derde ronde (op 11, 12 en 13 november).

Miralem Sulejmani (Ajax) liep tegen Feyenoord een scheur in de rechterhamstring op. De Servische aanvaller moet zeven weken revalideren.

Klaas-Jan Huntelaar (25) maakte in het bekerduel tegen FC Utrecht zijn 100ste doelpunt voor Ajax.

Ook al gaat de voorkeur van Daryl Janmaat (Heerenveen) zelf uit naar een operatie om aan zijn liesklachten te verhelpen, toch komt er op advies van kinesist Herman Mencke geen ingreep. De verdediger mist daardoor in ieder geval de UEFA Cupreturn tegen Vitória Setúbal. Middenvelder Geert Arend Roorda is door kapselschade in de knie zeker nog drie tot vier maanden out.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier