Bayer Leverkusen beleeft moeilijke tijden, ondanks winst tegen Bayern München.

Het ene seizoen is duidelijk het andere niet. Dat ondervindt ook Klaus Toppmöller de laatste weken bij Leverkusen. Nadat hij de ploeg vorig seizoen naar de finale van de Champions League loodste en bij de Pillendreher onlangs een contractverlenging tekende, draait het in de Bundesliga en Champions League momenteel voor geen meter. Sensatiekrant Bild-Zeitung schrok er vorige week niet voor terug om uit te pakken met de titel Flopmöller.

Wat is nu het probleem ? Volgens de trainer, die gergegeld extravagant uit de hoek te komt, zorgt de vermoeidheid en het vormverlies van de WK-gangers Bernd Schneider – dit seizoen een schim van zichzelf, Oliver Neuville, Carsten Ramelow, Yildiray Bastürk en de Braziliaan Lucio voor heel wat puntenverlies. Bovendien is er ook nog altijd de langdurige blessure van Jens Nowotny, de sterkhouder in de verdediging, en het onzekere optreden van doelman Hans-Jörg Butt, die ondertussen al zijn basisstek verloor aan Frank Juric. Bovendien verwijst Toppi ook graag naar de overvolle ziekenboeg (zeven tot acht spelers), waardoor hij sneller dan verwacht moet teruggrijpen naar onervaren krachten als Marko Babic, Pascal Ojigwe en Hanno Balitsch.

De Duitse media verwijzen naar een andere reden voor het huidige falen : de slechte transferpolitiek die de club afgelopen zomer voerde. Niet alleen was er het verlies van sterkhouders als Zé Roberto en Michael Ballack, met het verdiende geld werd er geïnvesteerd in jong talent. Daniel Bierofka en Jan Simak moeten een wissel op de toekomst betekenen, maar kunnen zich niet opdringen als leidersfiguren. Ook de Brazilianen Juan en Franca konden nog niet de hooggespannen verwachtingen inlossen.

Zo lijkt het er sterk op dat Leverkusen zijn reputatie van Poulidor van het Duitse voetbal dit seizoen alle eer zal aandoen. De afgelopen vijf jaar eindigde het viermaal tweede in Bundesliga. Een landstitel behoort al lang niet meer tot de mogelijkheden, terwijl ook doorstoten in de Champions League een onrealistische doelstelling is. Hard knokken in de strijd om het behoud is momenteel de opdracht. Het blijft wachten op betere tijden. (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier