STEEKT BIJ SHEFFIELD UNITED WEER DE NEUS AAN HET VENSTER.

Florent Cuvelier (22) behoorde samen met Maxime Lestienne en Dino Arslanagic tot een gouden lichting bij de jeugd van Moeskroen. In 2009 maakte de middenvelder de overstap naar de jeugdploegen van toenmalige Premier Leagueclub Portsmouth FC. Niet lang nadien ging Portsmouth failliet en werd Cuvelier naar Stoke City versast.

Bij Stoke geraakte Cuvelier niet verder dan het reserveteam, in 2012 werd hij een eerste maal uitgeleend. Bij derdeklasser Walsall bloeide de dan twintigjarige middenvelder open. In de zomer van 2013 kocht reeksgenoot Sheffield United hem over. Cuvelier kon zich er niet doorzetten en werd in januari 2014 opnieuw uitgeleend, deze keer aan Port Vale. In zijn eerste wedstrijd daar sloeg het noodlot toe: meniscus geraakt en acht maanden revalidatie. Uiteindelijk duurde het elf maanden vooraleer Cuvelier weer aan voetballen toe kwam. Begin december vierde hij zijn rentree bij Sheffield United.

In de tweede ronde van de FA Cup viel hij in tegen Plymouth Argyle en zorgde hij nog voor een assist. In de kwartfinales van de League Cup midden december zorgde hij als basisspeler mee voor een stunt tegen Southampton: in het eigen Bramall Lane (voor 21.900 toeschouwers) boekten de Blades een 1-0-zege.

Sheffield United is een echte bekerploeg. Vorig seizoen bereikte de derdeklasser de halve finales van de FA Cup en ook dit jaar zitten ze nog in beide competities. In de League Cup mogen Cuvelier en maats deze maand vol aan de bak in de halve finales tegen Tottenham (21 en 28 januari) met als inzet een plek in de finale.

Voor Cuvelier, die bij Sheffield nog een contract tot 2016 heeft, een ideale gelegenheid om zich te tonen. Want voor de man die in 2011 nog aanvoerder was van de Belgische U19 op het EK in Roemenië – met in dat team onder meer Thorgan Hazard en Hans Vanaken – is het stilaan vijf voor twaalf wil hij het bij de grote jongens waarmaken. Marc Van Geersom, destijds bondscoach van de U19, gelooft in Cuvelier: “Hij is een modelprof. Door zijn uitstekende mentaliteit en beroepsernst beschouwde ik hem als mijn verlengstuk op het veld. Florent is niet het grote talent, maar zijn inzet compenseert dat ruimschoots. Ik vergelijk hem qua speelstijl en type met Yves Vanderhaeghe, dat was ook een laatbloeier en een man die op karakter toch een mooie carrière uitbouwde. Florent zou zeker zijn plaats hebben in de Belgische eerste klasse, maar door zijn agressieve manier van spelen past hij – als verdedigende middenvelder – ook in het Engelse voetbal, vermoed ik. Die komt er wel.”

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier