Vincent Kompany is niet bepaald aan zijn beste seizoen bezig, maar de supporters van Manchester City nemen hem dat niet kwalijk. Voor hen blijft Kompany een levende legende.

Vincent Kompany had zijn dagje niet in het eerste Champions Leaguetreffen tegen FC Barcelona. Luis Suárez was Kompany meermaals te snel af, maar geen Citysupporter die hem dat aanrekende. Kompany is een icoon in Manchester. Sport/Voetbalmagazine speurde het centrum en de pubs af op zoek naar Cityfans die hun mening over de aanvoerder kwijt wilden. Afgezien van enkele Aziatische fans die geen idee hadden wie die ‘kompaan’ precies was, kregen we niets dan lovende commentaren te horen. De fans weten maar al te goed wat Kompany voor City betekent en zijn vergevingsgezind voor al wie z’n shirt ooit nat maakte voor de club.

Daniel McDonald & James Swindells

Daniel: “Kompany is een geweldige speler. Een gentleman ook. Hij is zo cool. Zelfs in de meest penibele omstandigheden houdt hij het hoofd koel. Hij laat zich zelden meeslepen en dat vinden we zo geweldig aan hem. Hij zorgt ook voor een soort rechtschapenheid op het terrein. En tegelijkertijd is hij erg efficiënt. Zijn taak bestaat er in de eerste plaats in om de boel gesloten te houden en dat doet hij dan ook. Toen hij de FA Cup in de lucht stak, spatte de passie van hem af. Hij heeft ook altijd aangegeven dat hij geschiedenis wilde schrijven met City. Daar komt nog eens bij dat hij steeds tijd vrijmaakt voor een handtekening en een babbeltje met de fans.”

James: “Dat hij mee geschreven heeft aan de geschiedenis van de club lijdt geen twijfel. Kompany groeide hier uit tot een heuse legende. Ook na zijn voetbalpensioen zal hij een plek in ons hart behouden. Door de resultaten en zijn prestaties, maar ook door zijn trouw aan de club. Het is niet meer dan normaal dat de fans hem bewonderen. Samen met Yaya Touré, Pablo Zabaleta en Sergio Agüero is hij het uithangbord van deze ploeg.”

Andrew Winterbotham en zijn zoon Ben

“Iedereen heeft het altijd maar over Agüero omdat die de winning goal maakte in 2012, maar het was wel Vincent Kompany die toen tot speler van het jaar verkozen werd door de journalisten. Hij is de verpersoonlijking van de club. Hij is onze rots in de branding, ook al presteert hij dit seizoen iets minder goed. Ook die mindere periode typeert hem. In die zin dat hij elke keer dat hij geblesseerd is zo snel mogelijk wil terugkeren. Dit keer keerde hij misschien iets te vroeg terug. Maar Kompany is en blijft een fantastische speler. Hij heeft zich al die jaren al 110 procent gegeven voor City en dat vergeten de fans niet. Hij is een voorbeeld voor de andere spelers.”

Tony Caulfield

“Hij blijft altijd overeind en probeert de bal steeds zo proper mogelijk af te pakken. Zonder overbodige tackles. Als hij in topvorm is, is hij waarschijnlijk een van de beste centrale verdedigers ter wereld. We zijn er dan ook trots op dat we zo’n speler in het team hebben. Hij geeft steevast het volle pond en dat is wat de fans verwachten. Hij is dan ook nog eens trouw aan de club, die hij op zeer respectvolle wijze vertegenwoordigt. En ik denk dat hij dat ook bij de Rode Duivels doet. Bij een instituut als City dien je je precies te gedragen zoals Kompany zich gedraagt.”

Owen Smith

“Hij zal voor altijd de aanvoerder van onze eerste twee titels en onze FA Cupzege blijven. Sla de beelden er maar op na: hij staat telkens helemaal vooraan met de beker in zijn handen en het voltallige team achter zich. Als je kijkt naar de verdedigers die de voorbije seizoenen de revue gepasseerd zijn, zal je merken dat hij de stabiele factor is. Hij is de leider, degene die altijd vooropgaat in de strijd. Hij is snel, verdedigt goed en zoekt altijd de voetballende oplossing.”

Paul Evans

“Ah, Vincent Kompany! Stel mij een paar vragen want anders praat ik uren over hem. Kompany is het bindmiddel van dit team. Zonder hem zou City simpelweg niet dezelfde ploeg zijn. Ongetwijfeld de beste verdediger die City in decennia gehad heeft. Hij maakt nu al deel uit van de legendarische Cityspelers. Waarom? Omdat hij bij ons speelt terwijl hij een van de beste vijf verdedigers ter wereld is.”

Paul en Alessa

Alessa: “Wij houden gewoon van Kompany. Wat een voorbeeldige aanvoerder!”

Paul: “Hij zal altijd de kapitein blijven die ons naar twee titels en een bekerzege in drie jaar tijd leidde. Hij heeft City eerst op de kaart gezet in Engeland, en later ook in Europa. Ik ben er zeker van dat hij nog steeds aanvoerder zal zijn op het moment dat we de Champions League winnen. Hij speelt altijd kort op de man, tackelt zuiver en is een onaantastbare leider. Een echte aanvoerder. Is hij ook niet de aanvoerder van de Belgische nationale ploeg? Hij heeft het gewoon in zich om een ploeg naar grotere hoogten te stuwen.”

Tricey

“Kompany is de ideale aanvoerder. Aangezien hij ons al twee titels bezorgde, kunnen we hem de foutjes die hij dit seizoen maakte wel vergeven. Ik vind dat hij weleens wat te vaak geblesseerd is, maar dat is natuurlijk een trucje zodat we hem nog meer naar waarde schatten als hij er wel bij is. (lacht) Wat mij betreft, staat hij net onder David Silva. Ik vind het ook geweldig dat zo’n beer op het terrein zo’n fijngevoelige jongen naast het terrein blijkt te zijn.”

David Harrop en Andy Mowlam

David: “Het is niet zijn beste seizoen, maar dat gaan we hem echt niet verwijten na al wat hij ons gegeven heeft.”

Andy: “Hij is slim, elegant en zet altijd door. Sinds het vertrek van Nemanja Vidic is er in de Premier League geen centrale verdediger meer die zelfs nog maar tot aan de enkels van Kompany komt. Hij kan alles: op interceptie spelen, koppen, tackelen en duels winnen.”

David: “Hij heeft het heilige vuur in zich. Zo ontspannen als hij naast het terrein is, zo gebeten is hij op het veld.”

Sophie Thompson

I love him! Kompany is de beste aanvoerder die City ooit gekend heeft. Hij speelt met passie en draagt z’n shirt met trots. Zonder hem en Zabaleta zou City een stuk van z’n ziel kwijt zijn. Hij houdt altijd een oogje in het zeil en komt steeds op het gepaste moment tussenbeide om zijn ploegmaats uit de nood te helpen. Ik herinner me nog het moment dat hij een rode kaart kreeg waarna hij gedegouteerd en kwaad op zichzelf was omdat hij zijn ploegmakkers in de steek had gelaten.”

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE – FOTO’S BELGAIMAGE / BRUNO FAHY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier