Karlsruhe berust stilaan in de degradatie.

Ook al is het rekenkundig nog mogelijk, bij de ex-club van Gunther Schepens weten ze het ondertussen bijna zeker: Karlsruhe, de hekkensluiter in de Bundesliga, speelt vanaf volgend seizoen, opnieuw in tweede klasse. “We moeten realistisch blijven, niet langer dromen van een onmogelijk scenario”, liet vicevoorzitter Rainer Schütterle optekenen in die Welt. “Hoogstens mogen we nog hopen op een barrageduel met de derde geklasseerde van de tweede Bundesliga.”

Toch blijft trainer Edmund Becker heel strijdvaardig. “We zullen met de nodige strijdvaardigheid deze mooie reeks verlaten”, sprak hij. “Maar we zijn nu al volop bezig met het scenario van de degradatie. Eén ding staat vast: er wacht ons een forse besparingsronde”, verkondigde dan weer manager Rolf Dohmen. Hij ligt zwaar onder vuur bij de eigen fans, door zijn falend transferbeleid van afgelopen zomer.

Vooral het gemis van een echte topschutter breekt Karlsruhe zuur op. In 27 competitieduels scoorde de ploeg slechts 18 keer. Teleurstellend, zeker ook als je weet dat er in de laatste acht duels geen enkel doelpunt werd gemaakt.

“We staan voor een radicale ommekeer”, bevestigt ook Schütterle. Het huidige budget van 17,5 miljoen euro wordt immers bijna gehalveerd, tot 8 miljoen euro. Met nagenoeg dezelfde financiële middelen werd drie jaar geleden de terugkeer naar het hoogste niveau gevierd. Er moet nu echter rekening worden gehouden met een openstaande schuld van meer dan twee miljoen euro. “We zitten gelukkig met een goede jeugdwerking. Het wordt tijd om daar de vruchten van te plukken.”

Er wordt van uitgegaan dat de huidige kern (24 spelers) serieus wordt ingekrimpt. Een derde van het bestand heeft nog een overeenkomst voor de Bundesliga, nog een derde beschikt over een clausule bij degradatie, terwijl de rest sowieso weg mag/moet. Sebastian Freis vertrekt naar FC Keulen, trainer Becker – sedert dertig jaar bij de clubwerking betrokken – blijft zeker behouden.

Na drie jaar verlaat aanvoerder Selim Teber (28) Hoffenheim. De middenvelder kan transfervrij vertrekken.

Oud-international Markus Babbel (39) kreeg groen licht voor het volgen van een trainerscursus in Keulen vanaf juni. De coach van VfB Stuttgart, die onlangs verlengde tot 2010, is nog niet in het bezit van het juiste diploma om op de invallersbank te mogen zitten. De Brazi-liaanse middenvelder Elson (27) verlengde tot 2011.

Ernst Middendorp (50) vond met vierdeklasser RW Essen een nieuwe werkgever. De ex-trainer van Arminia Bielefeld werd ingehaald door oud-international Thomas Strunz, die er fungeert als sportief directeur, en moet de ploeg naar de derde klasse loodsen.

Oud-international Mehmet Scholl (38), die in 2007 stopte met voetballen, is tegenwoordig jeugdtrainer bij Bayern München. Voor 500 euro coacht hij de selectie onder dertien, waarbij zijn zoon Lucas-Julian speelt aan de zijde van Jonathan Klinsmann (12).

Spits Kevin Kuranyi (27) liet weten dat hij zijn contract bij Schalke 04, dat afloopt in 2010, gewoon zal uitdienen. Hij staat nochtans in de belangstelling van Werder Bremen.

Doelman Robert Enke (31), einde contract bij Hannover 96, is in beeld bij Bayern München. Het vertrouwen in Michael Rensing lijkt volledig weg. Trainer Jurgen Klinsmann mag minstens tot het einde van het seizoen aanblijven.

Werder Bremen kan pas volgend seizoen weer een beroep op de Deense middenvelder Daniel Jensen. Hij werd geopereerd aan zijn rechterachillespees.

Arne Friedrich, de aanvoerder van Hertha BSC, onderging een operatie aan de linkermeniscus. Het seizoen van de international, een verdediger, zit erop. Hij was net hersteld van een spierletsel.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier