ADO Den Haag greep zijn laatste kans.

Ten koste van het ambitieuze RKC Waalwijk, dat de titelstrijd door doelsaldo pas op de slotspeeldag verloor tegen FC Volendam, heroverde ADO Den Haag, de ploeg van de afscheidnemende coach Wiljan Vloet, zijn plaats in de Eredivisie. Een opmerkelijk feit, zeker na het hectische seizoen dat op die manier alsnog een fraai slot kreeg. Een rampscenario werd op die manier verijdeld.

Vóór het seizoen heette een razendsnelle terugkeer op het hoogste niveau het doel. Vloet sprak die ambitie ook openlijk uit. Maar door financiële, organisatorische (het gedwongen vertrek uit het Zuiderpark) en sportieve problemen leek het goedmaken van het verloren terrein in competitieverband onmogelijk. Een zesde plaats was het gevolg. De laatste strohalm bestond uit de play-off om promotie. Na het uitschakelen van Go Ahead Eagles en degradant VVV-Venlo moest ook het RKC Waalwijk van Benjamin De Ceulaer (die weg mag) en Marvin Ogunjimi (die terugkeert naar RC Genk) eraan geloven.

Tijdens het tussenseizoen zal ADO wel een metamorfose ondergaan. Hagenaar André Wetzel (56, ex-KV Mechelen) keert terug naar het oude nest. Hij zette zijn handtekening onder een driejarig contract, waarin ook een optie werd opgenomen voor twee extra seizoenen. Wetzel wordt niet alleen hoofdtrainer, maar ook technisch manager. Wat hem het afgelopen seizoen niet lukte met VVV, hoopt hij in Den Haag wel voor elkaar te krijgen: handhaving in de Eredivisie. “We moeten met man en macht voorkomen dat we terug naar de Eerste Divisie zakken”, stelt hij. “Degradatie zou een streep zijn door onze groeiplannen. Het is simpel: we willen binnen twee tot drie jaar uitgroeien tot een heel stabiele Eredivisieclub.”

De nieuwe sportief verantwoordelijke drukt ook al meteen zijn stempel bij de uitbouw van de ploeg. Middenvelder Ekrem Kahya (30) komt gratis over van VVV en tekende voor twee jaar. Mitchell Piqué (28), een linksback die transfervrij weg kon bij Excelsior en met ADO aan zijn achtste club in het betaald voetbal zit, kreeg een overeenkomst voor drie seizoenen. Ook onze landgenoot Tim De Meersman (23), een middenvelder van FC Eindhoven, verhuist naar Den Haag, met een half miljoen inwoners de derde stad van Nederland.

Wetzel zal ook moeten proberen om de jonge talenten te behouden. Centrale verdediger Christian Kum (22) groeide immers samen met Daryl Janmaat – een supertalent uit de eigen jeugd – uit tot een onmisbare schakel. De amper achttienjarige rechterverdediger staat nadrukkelijk in de belangstelling van Heerenveen. Ondanks zijn contract tot 2010 sprak hij al met Trond Sollied, wat duidt op heel concrete interesse voor iemand die vorig seizoen vanuit het niets in de basiself terechtkwam en er niet meer uit verdween.

Fred Rutten mag zich de Trainer van het Jaar noemen. De afscheidnemende coach van FC Twente ontving in Tilburg de Rinus Michels Award. De voetbalacademie van de Tukkers werd gekozen tot beste jeugdopleiding.

Jan de Jonge, die al een tijdje zijn twijfels uitsprak over het toekomstperspectief van De Graafschap, stopte vorige week de samenwerking. De trainer, sinds 2 november 2005 in dienst, wilde graag drie tot vier nieuwkomers, om niet weer in degradatienood te komen. Maar directeur voetbalzaken Han Berger liet weten dat er geen geld is om transfersommen te betalen. Doelman Erik Heijblok (29), die overkomt van Ajax, moet met de Argentijn Nicolas Cinelli strijden voor een basisplaats.

Ondanks een overeenkomst tot 2010 mag doelman Cliff Mardulier (25, ex-Lierse) al na een seizoen Roda JC verlaten.

Trainer Fuat Capa (39) tekende voor een seizoen bij tweedeklasser MVV.

Ajax wil meewerken aan een vertrek van Albert Luque, Eduard Manucharyan, Nicolae Mitea en Robert Schilder. Volgens technisch manager Danny Blind mogen ze alleen weg bij een prijs die marktconform is. Ook Leonardo, een heel seizoen out door een knieletsel, staat op het lijstje van mogelijke vertrekkers.

AZ haalt Jeremain Lens (20) terug uit Nijmegen, waar de aanvaller het laatste half jaar doorbrak bij NEC. Doelman Boy Waterman mag weg. Shota Arveladze (35) keert terug als elftalbegeleider. Niklas Moisander (22), een Finse polyvalente verdediger van FC Zwolle, tekende tot 2011.

In navolging van Gertjan Verbeek vertrekt assistent Alex Pastoor (41, ex-Harelbeke) van Heerenveen naar Feyenoord.

Michael Reiziger, werkloos sinds zijn vertrek bij PSV vorige zomer, beëindigde zijn loopbaan. Net als Patrick Kluivert (31), momenteel ook zonder club, schreef hij zich in voor de trainerscursus.

Onze landgenoot Daniel Guijo-Velasco (24), een middenvelder, verlaat Excelsior en ging akkoord met een tweejarige verbintenis bij Helmond Sport.

PSV haalde met Francisco Rodriguez (26) na Carlos Salcido een nieuwe Mexicaanse international in huis. De verdediger van Chivas, bekend onder de voetbalnaam Maza, tekende voor drie jaar. Jeugdinternational Otman Bakkal (23), een middenvelder, blijft tot 2012.

Aanvoerder Peter Wisgherhof, een verdediger, blijft nog minstens vier seizoenen bij NEC.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier