Hoe is het om als vrouw van de bondsvoorzitter door het leven te gaan ?

( Lacht) Dat valt best mee. Het geluk is wel dat ik een enorme voetballiefhebber ben. Ook voor ik Jan kende, volgde ik het voetbal. Alles draait namelijk rond het voetbal omdat er heel veel tijd in kruipt. Er zijn niet alleen de wedstrijden, maar ook dingen als moeilijke vergaderingen. Wanneer Jan dan thuiskomt, probeer ik hem toch altijd op te vangen. Ik ben wel redelijk kritisch. ( Jan : “Dat klopt, maar daar ben ik blij om, want Francine houdt mij met mijn voeten op de grond.”) Ik stond volledig achter zijn keuze om de functie te aanvaarden, maar ik stond er wel op dat ik op de achtergrond bleef. Ik laat me niets opdringen. Wanneer ik geen zin heb om mee te gaan naar de ene of de andere manifestatie, doe ik dat ook niet. Jan respecteert dat. Vooraf was ik bang dat ook mijn leven overhoop gehaald zou worden, maar dat valt goed mee.

Met welk aspect van zijn job heb je soms problemen ?

Ik maak me sneller druk in sommige zaken dan Jan – zoals de problemen met de pers of interne problemen op de bond. Op dat vlak is Jan veel diplomatischer dan ik. Ik ben heel radicaal in zulke dingen, ik zou dus zeker geen goede politicus zijn. Wij hebben in onze relatie geregeld een discussie, maar ik vind dat dat moet kunnen. Het is niet omdat de man rood is, dat de vrouw dat ook moet zijn, of omgekeerd.

Waar ben jij allemaal mee bezig ?

Ik werk voltijds als advocate. Vroeger was ik ook heel sportief. Tijdens mijn studietijd heb ik altijd gevolleybald, gezwommen en geskied. Nu is dat een beetje verminderd, maar ik ben wel lid van de tennisclub in Mariekerke, en ook zwemmen en skiën doe ik nog steeds. Verder hou ik er ook van om in de tuin te werken. En zoals ik al zei ben ik een echte voetbalfan. Ik ben supporter van Real Madrid.

Hoe ziet je ideale vakantie eruit ?

Aangezien Jan door zijn werk niet voor lange periodes weg kan, gaan wij regelmatig op reis voor een week of maximum tien dagen. Elke winter gaan we naar New York. In de zomer is het daar te warm en te druk, maar tijdens de wintermaanden is het er heerlijk toeven. Onze reizen zijn ook steeds een combinatie van sport, cultuur en ontspanning.

Wie kookt er thuis ?

Tijdens de week wordt er nauwelijks gekookt, aangezien wij allebei op het werk kunnen eten. En als er gekookt wordt, ben ik de kok van dienst. ( Jan : “Maar best ook. Ik kan zelfs geen aardappelen koken. Een ei bakken lukt nog net en ook américain kan ik prepareren, maar veel meer moet je mij niet vragen.”) Wij houden van simpele kost.

Wat is Jan zijn meest typische karaktertrek ?

Hij is heel ordelijk en stipt. Ik heb ook orde, maar minder dan Jan. Dat zie je goed wanneer je onze burelen binnenkomt.

Waarvan kan je wel eens wakker liggen ?

Van bepaalde dossiers, maar over het algemeen ben ik een goede slaper.

Stel dat je één ding in je leven moest kunnen veranderen…

Ik heb nog een aantal dromen, die ik liever al eerder had gerealiseerd. Zo wil ik graag eens gaan trekken in Alaska, en de Grand Canyon verkennen en raften op de Colorado rivier… Had ik alles op voorhand geweten had ik die dingen misschien eerder gedaan, toen we nog jonger waren. Ik kan het fysiek nog wel aan, maar met de heup van Jan, weet ik niet of we die dromen nog zullen kunnen realiseren. We zien wel.

door Ilse Peleman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier