Na een nochtans vooraf aangekondigde moeilijke seizoensstart staat Zulte Waregem onverwacht op kop. Dat heeft het in niet geringe mate te danken aan dirigent Franck Berrier. Toen Francky Dury begin januari naar de in Standard ongelukkige Fransman belde met de vraag of die, net als hijzelf, wilde terugkeren naar Zulte Waregem, moest de spelmaker niet lang nadenken. Met respectievelijk 4 goals/15 assists en 4 goals/13 assists had Berrier al in twee seizoenen aan de Gaverbeek – 2008/2009 en 2009/2010 – Essevee naar een vijfde en zesde plaats gestuwd en ook bij zijn terugkeer bewees de Fransman meteen zijn grote waarde. In de twintig goals die de West-Vlamingen na de winterstop in zeventien matchen scoorden, had hij een voet in elf stuks (een goal, zes assists en vier ‘voorassists’), waardoor Zulte Waregem zonder problemen uit het degradatiemoeras raakte.

Verwacht werd dat de Franse spelverdeler na een volledige voorbereiding in het nieuwe seizoen nog bepalender zou worden en dat kwam ook uit. Met nu al vier goals, één assist en twee voorassists had architect Berrier de pen vast bij alle zeven doelpunten van zijn ploeg. En sinds zijn terugkeer in januari dus bij 18 van de 27 Waregemse goals, liefst 66,66 procent.

Niet vanzelfsprekend voor een speler die zijn droom – spelen voor een topclub – door onder meer een zware knieblessure zag uiteenspatten. “Van enige frustratie heb ik echter nog niets gemerkt”, zegt Dury. “We hebben zelfs amper over die periode gepraat. Ik heb Franck meteen meegenomen in het verhaal van Zulte Waregem en daar is hij direct in meegegaan.” Toch wil Berrier (28) voorlopig de pers niet te woord staan, geërgerd door berichten in Waalse media als zou hij bij Standard een weinig collegiale individualist geweest zijn. Daar hebben ze bij Zulte Waregem niets van gemerkt. “Franck is geen natuurlijke leider, maar coacht voor en na de match wel geregeld zijn medespelers”, zegt kapitein Davy De fauw. “Een karakterspeler,” benadrukt Dury, “die heel goed weet wat hij wil, op het veld altijd iets wil tonen en het collectieve laat primeren, geen alledaagse kwaliteit in het topvoetbal.”

Halve tien

Dury’s systeem is gemaakt voor de Fransman: vanuit een strikte organisatie snel omschakelen naar een diepe, lopende targetspits ( Mbaye Leye), met ook twee defensieve middenvelders en hoogspelende backs als steun, waardoor hij niet te veel verdedigend werk moet opknappen. Tegen Kortrijk liet Berrier zich pas in de laatste minuten terugvallen tot aan de eigen zestien en beperkte hij zich ervoor vooral tot het afsnijden van de passinglijnen op de helft van de tegenstander.

Zo kan de spelverdeler zijn energie vooral gebruiken om passes rond te strooien. “Al is hij eerder een ‘halve tien’,” zegt De fauw, “want Franck wijkt vaak uit naar de flanken. Daar vindt hij soms wel de ruimte omdat de centrale mannen daar niet altijd durven door te dekken. En volgt een tegenspeler hem een hele wedstrijd, dan heeft hij nog altijd het inzicht om zich vrij te lopen en iemand aan te spelen met zijn zeer goede traptechniek – ook een belangrijk wapen bij stilstaande fases.”

“Ik vergelijk Berrier”, vertelt Dury, “soms met Mesut Özil, die ook de gave bezit om tussen de linies te bewegen en sneller te denken dan zijn tegenstander. En wordt hij dan toch vastgezet, dan kan ik Franck probleemloos op de flank zetten, iets hoger of lager laten spelen, of de positie van de andere middenvelders aanpassen.”

Dat bleek onder meer tegen Kortrijk, waarbij Berrier zich in de eerste helft vooral moest beperken tot zijdelingse en achterwaartse passes (16 van de 21), maar door het schuiven van Jonathan Delaplace (van rechts naar centraal) na de rust meer ruimte kreeg en 15 van zijn 20 passes voorwaarts verstuurde, waaronder de voorassist naar de oprukkende rechtsback De fauw en een assist voor spits Ivan Lendric in de omschakeling.

Transfer?

Veel Zulte Waregemfans vrezen dat Berrier voor 31 augustus zou vertrekken, maar Dury heeft niet de indruk dat zijn goudhaantje zijn zinnen op een transfer gezet heeft. “Franck bezit zeker de kwaliteiten om te slagen bij een topclub, ondanks de pech die hij gehad heeft bij Standard. Maar ik denk niet dat hij nu meteen opnieuw de concurrentie wil aangaan bij een grotere ploeg. Voor Franck is plezier op het veld heel belangrijk en dat heeft hij bij ons teruggevonden. Hij neemt daarnaast ook ten volle zijn verantwoordelijkheid in de spelersraad.

“Natuurlijk zou ik het erg jammer vinden mochten we hem toch nog kwijtraken, want zo’n speler vervang je niet in een handomdraai. Ik zie niemand die zijn specifieke rol kan opvangen, maar niks zegt dat we met een ander systeem niet succesvol zouden kunnen zijn.”

DOOR JONAS CRETEUR

“Hij bezit de kwaliteiten om te slagen bij een topclub.”

Francky Dury

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier