AA Gent kreeg dit seizoen al zeventien doelpunten binnen. Daarmee is hun achterhoede de meest gepasseerde uit de top zes. Francky Dury maakte onder andere daarover een evaluatie nu een derde van de competitie is afgewerkt en zal zijn conclusies als alle internationals terug zijn ook met de groep doornemen. Ivan De Witte had het er in de aanloop van de wedstrijd tegen Club Brugge met de technische staf al over, gaf De Witte te kennen in Het Nieuwsblad/De Standaard van zaterdag 2 oktober: “Verdedigend heeft de ploeg zijn visie nog niet volledig opgepikt. (…) Je kan die tegengoals niet isoleren tot een verdediging die niet draait. Het is het probleem van de ploeg die het concept nog niet helemaal onder de knie heeft. Bernd Thijs missen we in het middenveld om zijn voetbalintelligentie. Er is ook één voordeel: we krijgen veel goals tegen, maar we scoren er vaker eentje meer.”

Een van de oorzaken voor de tegendoelpunten ligt in het aantal herschikkingen dat moest worden doorgevoerd door blessures/ziekte/vermoeidheid bij Myrie, Duarte, Wils, Suler, Baric en Wallace. In tien wedstrijden stonden zo veertien verschillende combinaties in de verdediging. Dury: “Ik kan moeilijk een speler die door vermoeidheid in een risicozone zit alle wedstrijden laten spelen. Dus ik moet bijvoorbeeld Baric beschermen.”

Een andere oorzaak zijn de nieuwkomers Baric, Wallace en Skarabot die moesten worden ingepast. “Eén voorbeeldje: ik zie tegen Sofia dat bij een vrije trap Baric en Wallace van man wisselen, terwijl dat niet gevraagd was en net die man kopt de bal binnen. Tja, dat is een kwestie van afspraken en communicatie.”

Ten derde is er ook nog de manier van voetballen die Dury in de ploeg wil krijgen. Een en ander zorgde ervoor dat Thompson op de bank terechtkwam en Hanstveit naar het centrum opschoof. “Ik probeer een variatie te vinden tussen de verticaliteit van vorig jaar en goede combinaties. Ik zie dat er verbetering komt. Het is herhalen, herhalen, herhalen. We trainen veel op vooruit verdedigen, geen ruimte laten tussen de linies, de centrale vierhoek behouden, uit de box blijven. Ik probeer daarbij op het veld verbindingen te maken tussen verschillende spelers. Ik hou van zelf initiatief nemen, bij balverlies de tegenstander duwen in een zone die wij willen, de tegenstander op de verkeerde voet laten aanspelen, de bal bij hun minst voetballende speler krijgen, positioneel druk zetten … Dat heeft allemaal te maken met positiekeuze en dat gaat niet meteen. De eerste zestig minuten tegen Feye-noord, tegen STVV en Lille vond ik dat we dat wel goed deden. Mijn eerste doel was niet dat iedereen het hoogste niveau zou halen op het terrein, maar wel dat wij punten pakten. Ik probeer een constructie op te zetten, maar dat we op dit moment te veel te gemakkelijk de bal verliezen is waar. En als je de bal verliest, sta je ook niet op de plaats waar je moet staan als je de bal níét hebt. Ik neem die verantwoordelijkheid op mij, maar ik maak me geen zorgen. Eens we het onder de knie hebben, zullen we positioneel beter staan. Het is geen zwart-wit probleem: goed verdedigen leer je niet op een-twee-drie. Ik denk er veel over na en dat zijn de momenten dat ik zeg: we beperken in vergelijking met die andere ploegen desondanks toch nogal de schade.”

AA Gent scoorde 20 keer (alleen Genk, Anderlecht en Club Brugge doen beter) en staat vierde. S

RAOUL DE GROOTE

‘We beperken in vergelijking met andere ploegen toch nogal de schade.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier