Veel redenen tot lachen had Francky Dury de voorbije weken niet. Dat Thorgan Hazard zou vertrekken bij Zulte Waregem, wist hij al lang, maar dat hij ook Davy De fauw (Club Brugge) en Sven Kums (AA Gent) zou kwijtraken, daar had hij niet op gerekend. Vooral het dossier-Kums ligt hem zwaar op de maag. Niet alleen de timing – twee weken voor de eerste Europese match op 17 juli en drie weken voor de competitiestart – maar ook de manier waarop. “AA Gent heeft via een makelaar Sven van alles beloofd, zonder ons op de hoogte te brengen. Not done, vind ik”, aldus Dury.

Bovendien werd volgens hem ook gedreigd met de wet van ’78. Kums had immers zijn zinnen gezet op een hereniging met ex-coach Hein Vanhaezebrouck en – ondanks een tegenvoorstel van de fusieclub – op een fiks hoger salaris bij de Buffalo’s. Zulte Waregem zag zich zo genoodzaakt om Kums te laten vertrekken voor 1,5 miljoen euro en de resterende 50 procent van de rechten die AA Gent nog op Ibrahima Conte had.

Als ook de Guineeër vertrekt voor 2 à 3 miljoen (verscheidene topclubs tonen belangstelling) zal Essevee aan de transfer van Kums, voor wie het vorige zomer zelf ongeveer 500.000 euro betaalde, toch een flinke stuiver overhouden. Maar, zegt Dury: “Dan ben ik ook wel Conte kwijt, hé. Als we Kums dan toch moesten laten gaan, dan had ik liever het bedrag gekregen dat wij geëist hadden (zo’n 3 à 4 miljoen euro, nvdr), en met plezier de 50 procent op Conte aan AA Gent afgestaan.”

De Esseveecoach wilde langer het been stijf houden, maar zijn bestuur ging vlugger overstag. Opvallend, aangezien Dury als sportief manager de ‘volledige verantwoordelijkheid over het sportieve beleid’ zou moeten hebben. “Ik heb een adviserende rol. Als de clubleiding vindt dat het dat geld kan gebruiken voor de investeringen in ons stadion, aanvaard ik dat. Het is een verhaal van geven en nemen.”

Als ook Conte vertrekt, en Zulte Waregem Jens Naessens laat gaan als het nog iets voor hem wil vangen (zijn contract loopt af in juni 2015 en de speler ging niet in op een nieuw voorstel), is de leegloop een feit. In de winterstop verloor Essevee immers ook al Habib Habibou (AA Gent) en Junior Malanda (Wolfsburg). Bovendien wilde ook Mbaye Leye zijn contract niet verlengen.

Dury panikeert echter niet. “Met Kylian Hazard (18), Jonathan Benteke (19), Sefa Isçi (18), Chuks Aneke (21) en Yarouba Cissako (19) hebben we vijf talentvolle jongens aangetrokken die complementair zijn met de huidige kern. Ook een meer volwassen Aleksandar Trajkovski is terug na een uitleenbeurt aan KV Mechelen. Bovendien komen er nog vier à vijf spelers bij, onder wie twee spitsen, want voorlopig heb ik daar alleen Idrissa Sylla. Lukt het om de jongens aan te trekken die ik in gedachten heb, dan ben ik er zelfs van overtuigd dat we opnieuw zullen meestrijden voor een stek in play-off 1 als we de zware competitiestart goed doorkomen (KV Kortrijk, Lokeren, Club en AA Gent, nvdr).”

Hoewel de gemiddelde leeftijd van de huidige kern 22,5 jaar bedraagt en Dury over slechts 5 spelers van meer dan 25 jaar beschikt, mikt hij niet op late twintigers of dertigers. “Op het veld telt kwáliteit, niet de leeftijd. We gaan onze visie om talentvolle jongeren een kans te geven niet zomaar overboord kieperen, al zou een extra routinier in de kleedkamer misschien niet slecht zijn (er is sprake van een terugkeer van Khaleem Hyland, nvdr).” ?

DOOR JONAS CRETEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier