Twee dagen voor het met een gelijkspel tegen Lokeren zijn tweede plaats veiligstelde, kondigde Zulte Waregem aan dat Francky Dury zijn aflopende contract met vier jaar verlengd had. Dat was bij diens terugkeer, begin 2012, al in een intentieverklaring vastgelegd. Toch duurde het opvallend lang eer alle handtekeningen op papier gezet werden. In een interview met Krant van West-Vlaanderen verklaarde CEO Patrick Decuyper dat hij eind december al een mondelinge overeenkomst had met Dury, maar dat het contract daarna nog “heen en weer gestuurd werd om de verwoording van de taakomschrijving” te specifiëren.

Duidelijk was dat Dury én Decuyper voorstander zijn van de jeugdopleidingsvisie, maar ook dat ze discussie(e)r(d)en over de uitwerking. Decuyper wil dat zijn coach de jonge talenten, ongeacht het klassement, kansen blijft geven. “Liever als tiende eindigen met vijf jongeren dan als zesde met alleen routiniers”, zei hij in november in dit magazine. Voor Dury zijn resultaten en een winnaarsmentaliteit even belangrijk. Die resultaten kun je volgens hem alleen behalen met voldoende ervaring. Valt de puntenoogst tegen, dan moeten er routiniers bij komen, terwijl Decuyper die alleen wil halen als de degradatie echt om de hoek loert.

Een ander belangrijk discussiepunt ging over de rol van Dury. Die ziet zichzelf als meer dan een coach: “Ik wil binnen een goede structuur functioneren. In mijn eerste periode bij Zulte Waregem nam ik het initiatief voor het EsseveeLab – naar analogie met het MilanLab – heb ik meegedacht aan de uitbouw van de accommodatie, ben ik naar de directeur van het college gestapt om de samenwerking voetbal-studie te bespreken. Ook bij AA Gent heb ik een uitgebreid verslag over de sportieve organisatie gemaakt.

“Met mijn ervaring zou ik vanaf nu dat hele verhaal – medische, sportieve, technische staf – bij Zulte Waregem opnieuw mee willen sturen. Meer dan ik tot nu toe gedaan heb, ja. Logisch vind ik dat als je een vierjarig contract tekent. Of ik dan technisch directeur of sportief manager wil zijn? De functietitel is niet belangrijk. Wel dat ik, op zijn minst, een adviserende rol kan spelen.”

Dury voelt echter dat Decuyper als hoofdaandeelhouder, in tegenstelling tot voorzitter Willy Naessens vroeger, zélf de structuur wil uittekenen. “In de onderhandelingen met Thomas Caers bijvoorbeeld werd ik niet betrokken. (Caerstekende onlangs een tienjarig contract en is begonnen met de opstart van een voetbalschool, nvdr). Ik ken Thomas niet en wil hem dan ook niet be- of veroordelen. Al ben ik er nog niet van overtuigd dat de visie om de jongeren geen competitie te laten spelen, de goede is. Maar als Patrick, naast de gewone jeugdopleiding, zo’n parallel systeem met een selecte groep talenten wil uitbouwen, heb ik daar geen probleem mee. We zien wel welke optie de beste is.”

Opvallend is dat beide partijen ondanks twee niet-onbelangrijke meningsverschillen voor vier jaar hun lot aan elkaar verbinden, ook al staat er een opstapclausule in het contract. Dury: “We konden niet blijven discussiëren. Elke week vroeg men mij: wanneer teken je bij? Is er iets aan de hand? Neen, want er is geen onoverkomelijk probleem. Patrick en ik hebben al goed samengewerkt en we zijn al meer naar elkaar toegegroeid. Al zullen die discussiepunten misschien opnieuw bovendrijven als de resultaten tegenvallen.”

Patrick Decuyper benadrukt dat hij en Dury “in de beste verstandhouding” het contract getekend hebben, maar ook dat hij de touwtjes in handen wil houden. “Francky moet zich als coach honderd procent focussen op het A-team en op de ontwikkeling van zijn spelers, zeker de jongeren. Als hij ooit aangeeft dat hij niet meer op het veld wil staan en een meer coördinerende functie wil, zien we wel wat mogelijk is. Maar op dit moment ligt de verantwoordelijkheid voor de uitbouw van onze totale structuur en jeugdopleiding bij mij en de raad van bestuur.

“Qua inkomende transfers heeft Francky zeker een sterke adviserende, maar geen allesbepalende stem. Als hij een negatief advies geeft over speler x, dan halen we hem niet. Ook als we voor een van onze spelers een heel goed voorstel ontvangen, is het niet de trainer die beslist of we hem laten gaan. Dat alles is duidelijk bepaald in Francky’s contract, dus zie ik geen problemen.”

DOOR JONAS CRETEUR

“Francky moet zich 100 procent focussen op het A-team en op de ontwikkeling van zijn spelers.” Patrick Decuyper

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier