‘Ons afweergeschut staat goed’

Trainer Francky Dury van Zulte Waregem parkeerde zijn team in de afgelopen competitie knap op de vijfde plaats, met slechts vier punten minder dan AA Gent en Club Brugge. Het lijkt alsof de club in de huidige situatie aan zijn plafond zit op het sportieve vlak.

Waarin schuilt de uitdaging nog voor u en de ploeg in de komende competitie?

Francky Dury: “Als we weer vijfde of zesde kunnen eindigen, is dat een bevestiging. En bevestiging brengen, dat is progressie boeken. Bovendien is de competitie nu hervormd. Ik vind dat niet goed, maar boeiend is wel dat je als vijfde of zesde die interessante nacompetitie speelt. Er is dus zeker nog een uitdaging.”

De nieuwe formule vindt u niet goed en interessant tegelijk?

“Het lijkt mooi om als kleine ploeg in die poule met grote teams te zitten. Maar als je er niet bij bent, is het een slechte zaak. Die nacompetitie van de nummers zeven tot en met veertien, wie zal daar nog op afkomen?

“Ik vind de hervorming stupide, een lapmiddel. Ik ben voorstander van inhóúdelijke hervormingen: het verplichten van goede stadions, nog transparantere en betere boekhoudingen, nv-structuren, veldverwarming… Vandaag wordt op basis van de rangschikking een sleutel gemaakt voor de tv-gelden. Waarom wordt er geen tweede ontworpen die rekening houdt met het aantal Belgen in je team?

Ivan De Witte ( voorzitter van de Profliga, nvdr) zegt dat het inhoudelijke zal volgen na die nacompetitie. Ik ben benieuwd.”

Op welke manier veranderde de spelersgroep van Zulte Waregem in het tussenseizoen?

“We zorgden voor enkele versterkingen in de breedte, maar behielden vooral de kern. Dat was onze grootste transfer. Het enige wat kan tegenvallen, is dat spelers nu nog zouden worden weggeplukt. Ik wou dat het al 31 augustus was. Gelukkig staat ons afweergeschut goed.”

Krijgen we hetzelfde spel te zien als afgelopen seizoen?

“We scoorden toen een hoop doelpunten waarbij heel veel volk in de box van de tegenstander stond. Dat betekent dat wij geen countervoetbal speelden. Wij plooiden niet achteruit, wachtten niet op een fout van de tegenstander, maar namen veel initiatief qua voorwaarts verdedigen. In veel gevallen bepaalden wíj wanneer we de bal veroverden. Ik zou dat graag bevestigen.”

Wat is het voornaamste dat je onthoudt uit de stage?

“Dat het team ongelooflijk sterk in mekaar zit. Dit was de beste stage en de meest talentrijke groep die ik al ooit meemaakte.

“We maakten een evaluatie met de psycholoog en de conclusie is dat we in ontwikkeling zitten. In die fase, waarbij je almaar beter doet, moet je wel opletten voor een minder moment. Dan hoor je rustig te eva-lueren en iedereen naar zijn waarde te schatten.”

U vindt het belangrijk om de kloof met de streekgenoten Roeselare, Kortrijk en Moeskroen uit te diepen. Waarom?

“Wie als eerste in de regio een nieuw stadion heeft, die zal pas een serieuze voorsprong hebben. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet je resultaten boeken.” S

KRISTOF DE RYCK

‘Ik wou dat het al 31 augustus was.’