Wat zeggen de leden van de KBVB die een jaar geleden niet in Marc Wilmots als bondscoach geloofden u nu?

François De Keersmaecker: “Er is unanimiteit: Wilmots was de goeie keuze op het juiste moment. Iedereen is vol lof over zijn werk, er valt niet één woord van kritiek meer over hem. Hem kiezen was de beste beslissing die we konden nemen. Het klopt niet dat er bij de verantwoordelijken in dat dossier veel tegenstand was. De bond kiest niet langer een bondscoach op dezelfde manier als vroeger. De laatste keer dat zo’n beslissing werd genomen door heel het Uitvoerend Comité samen, dus door meer dan 20 man, was toen de contractverlenging van René Vandereycken op tafel lag. Vandaag beslist een kerngroep. Vier mensen hadden inspraak bij de keuze: Philippe Collin, Benoît Thans, Steven Martens en ik. Alle vier waren we het eens over Wilmots.”

Iedereen ziet ons al in Brazilië. Wiens fout is het als we straks toch niet gaan? Die van de bond, de technische staf of de spelers?

“Ik ga ervan uit dat we naar Brazilië gaan, als groepsleider met drie punten meer dan de nummer twee. Er blijven nog drie wedstrijden te gaan en Kroatië moet nog naar Servië. Zelfs mochten we tweede worden, dan nog is de kans groot dat we bij de loting voor de barrages reekshoofd zijn, op basis van onze huidige ranking. En mocht het ondanks alles toch niet lukken, kan men niemand met de vinger wijzen. Ik zou echt niet weten wie dan iets fout gedaan zou kunnen hebben.”

Bij de thuiswedstrijden van de Rode Duivels nodigde u van de koninklijke familie al Albert uit, Filip, Astrid en Laurent. Mag Delphine Boël ook eens komen?

(lacht hard) “Staat u mij toe om op deze vraag mijn persoonlijke mening niet te geven. Dat overstijgt het voetbal. Het akkoord met het paleis is duidelijk. Wij nodigen zelf niemand uit omdat de koninklijke familie weet dat ze bij elke wedstrijd welkom zijn. Als wij dus een prins of een koning ontvangen, is dat omdat het paleis ons meldt dat ze iemand willen sturen.”

Men zegt dat het dossier voor het nieuwe nationale stadion klaar moet zijn opdat Brussel kans maakt om wedstrijden tijdens Euro 2020 te organiseren, maar de indruk bestaat dat een oplossing verder weg is dan ooit. Zelfs de site waar het stadion moet komen, ligt nog niet eens definitief vast.

“Dat klopt niet. Ik stel veel goeie wil vast bij alle betrokken partijen: de stad Brussel, het Brussels gewest, de Vlaamse overheid en de federale overheid. Iedereen wil een oplossing en het is nog altijd de bedoeling dat stadion te bouwen op wat nu parking C is. De afspraak is dat we in september aan de UEFA een intentieverklaring sturen, een brief die meldt dat Brussel kandidaat is. Pas in maart 2014 moet het hele dossier overgemaakt worden, met de nodige handtekeningen van alle verantwoordelijken. Vervolgens moet het stadion af zijn in 2018.”

2020, dat is ook 20 jaar na Euro 2000, het toernooi waar met de winst het nationaal trainingscentrum in Tubeke gebouwd zou worden. Maar vandaag logeren de Duivels in Brussel en trainen op Neerpede. Hoe kan het dat dat zo lang na datum allemaal nog aansleept?

“Ook het dossier Tubeke is gedeblokkeerd en gaat langzaam de goeie kant op. Ik wil nog eens benadrukken dat de sportieve infrastructuur al lang klaar is en regelmatig gebruikt wordt. Heel het technisch departement van de KBVB is daar al ondergebracht: dat gaat toch al om tientallen werknemers. Het hotel moet nog afgewerkt worden. Dat is eigendom van Belfius, maar we hebben een akkoord om dat terug te kopen. De rest van de werken worden nu uitgetekend door een architectenbureau. Daarna gaan we een aannemer zoeken om die werken uit te voeren en iemand die het hotel zal uitbaten, want de bond is geen hotelier. Alles moet klaar zijn over anderhalf jaar. Vanaf dan is het de bedoeling dat de Rode Duivels in Tubeke trainen en logeren.”

DOOR PIERRE DANVOYE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier