Maandag kreeg Frank De Bleeckere te horen welke wedstrijd hij vandaag/woensdag in de Champions League fluit, maar dat hij zondag Feyenoord-Ajax, een klassieker in de Nederlandse competitie, zal fluiten, wist de Belgische topscheidsrechter al langer.

Het is voor het eerst dat een buitenlander die topper mag fluiten. Hoe ga je de wedstrijd voorbereiden ?

Frank De Bleeckere, zondag : “Ik ga eerst de wedstrijd van woensdag voorbereiden. Als ik donderdag terugkeer, zal ik mij op die van zondag concentreren. Ik ga dat doen zoals ik elke wedstrijd aanpak : proberen te weten wie welk systeem speelt, wie de corners neemt, wie de verre inworpen, zodat ik daar eventueel mijn plaatsing op kan afstemmen. Maar uiteindelijk is het ook een kwestie van aanvoelen, want het is constant aanpassen.”

Hoe anders is het om in de Nederlandse competitie te fluiten ? Spelers heten ginder mondiger te zijn.

“Maar daar trek ik mij niks van aan. Ik verander mijn arbitrage daar niet voor. De spelers blijven de hoofdrol vertolken en het is mijn bedoeling dat elke wedstrijd zo te houden. Alleen moet je in bepaalde situaties wel op de voorgrond treden. Maar ik ben na elke wedstrijd toch blij als ik onopvallend ben gebleven. Een scheidsrechter dient niet om show te geven, maar om het reglement toe te passen. Als je dat kan overbrengen, begrijpen trainers en spelers ons beter.”

Met het overbrengen van het reglement ben je ook bezig op AVS, de Oost-Vlaamse regionale zender, waar je elke week een ongewone spelsituatie onder de loep neemt.

“Ik heb die vraag van hen gekregen en ik heb daar al heel positieve reacties op gekregen. Soms ook van spelers, die zeggen dat ze bepaalde zaken niet wisten. Het belangrijkste is dat we als scheidsrechters aan ons imago blijven werken. Want scheidsrechter zijn blijft een prachtige hobby.”

Michel Louwagie stelde onlangs voor om per club 25.000 euro ter beschikking te stellen om de scheidsrechters professioneler te maken. Goed idee ?

“Laat het ons zo zeggen : ik denk dat het heel belangrijk is om het nóg professioneler te kunnen aanpakken. We mogen niet achterblijven. Meer gezamenlijk trainen en naar video’s kijken, mekaar scherp houden is belangrijk. Voor mij is het al een paar jaar bijna een fulltime job, maar gelukkig heb ik een goeie werkgever die daar flexibel in is.”

Je floot onlangs Tienen-Geel omdat je volgens Robert Jeurissen had gevraagd om na een week met een interland ook eens een wedstrijd met minder druk te krijgen.

“Maar dat is de normaalste zaak van de wereld. Ik fluit al dertien jaar in de eerste klasse en elk seizoen doe ik drie of vier wedstrijden in de tweede klasse. Ik had daarvoor de oefeninterland van Zwitserland tegen de VS gefloten en waarschijnlijk zal het daarna beide partijen goed uitgekomen hebben. Je moet uiteindelijk wel elke wedstrijd met volle inzet fluiten.”

Hoe zwaar weegt zo’n internationaal programma mentaal ?

“Het is vermoeiend. Voor de CL ben ik drie dagen weg, de wedstrijd is vaak heel laat gedaan en ik moet eerlijk zijn : vaak slaap ik er na niet goed. Ik moet dan ’s morgens ook nog eens vroeg op om terug te reizen. Daarom is genoeg rust nemen belangrijk.”

Sportpsycholoog Jef Brouwers begeleidt jullie scheidsrechters geregeld. Hij zegt dat jouw carrière eigenlijk begonnen is na Club Brugge-Anderlecht, omdat je daarna hebt toegegeven dat je niet in goede doen was.

“Daar heeft hij voor een groot deel gelijk in. Ik heb gemerkt dat je uit de meest negatieve ervaringen de meest positieve dingen kan halen. Het duurt een tijdje voor je dat beseft en als het dan tot je doordringt, moet je een knop omdraaien. Ik heb eruit geleerd dat het in mijn carrière altijd in stijgende lijn ging en ik moeilijk wist wat kritiek was. Ik ben daarna veel meer beginnen te relativeren. Ik bekijk nu wedstrijd per wedstrijd. Ik ben iemand met een enorme volharding en ik ben nóg harder gaan trainen omdat ik me dan niets hoef te verwijten. Die volharding is een karaktertrek van me.”

RAOUL DE GROOTE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content