Na tien jaar trok Frank Defays (35) deze zomer de deur van Mambourg achter zich dicht. De honkvaste verdediger besloot Charleroi, waar hij de laatste seizoenen de aanvoerdersband droeg, in te ruilen voor de Luxemburgse eersteklasser F91 Dudelange. “Ik kon mijn contract eventueel wel verlengen bij Charleroi, maar dan zou ik dit seizoen vrede moeten nemen met een invallersstatuut. Ik denk dat een vertrek voor beide partijen de beste oplossing was. Ik weet niet of ik me nog ten volle had kunnen motiveren voor een extra jaartje Charleroi, dus was het beter om daar weg te gaan. Nochtans, de voorzitter heeft me voorgesteld om nog een seizoen te blijven en daarna lid te worden van de technische staf. Maar door mijn gebrek aan motivatie zou dat geen gezonde situatie geweest zijn. Misschien ben ik binnen twee of drie jaar wel klaar om in een trainersrol terug te keren naar Charleroi.”

De ambitie van Defays was om zijn carrière te beëindigen in het buitenland. “Er waren een paar contacten in het binnenland, maar die leverden niets op. Bij OHL eisten ze dat ik een week ging testen, en de interesse van Kortrijk bleek maar vaag. Plots werd ik gecontacteerd door Düsseldorf, in de Duitse tweede klasse. Iedereen vond dat een buitenkansje, maar uiteindelijk heb ik toch voor Luxemburg gekozen. Minder exotisch, maar de afstand Namen-Düsseldorf is even groot als de afstand Namen-Dudelange.”

De competitie in het Groothertogdom bestaat grotendeels uit amateurs. Defays: “Het kan me niets schelen dat sommigen lacherig doen over mijn keuze voor Luxemburg. Ik wil dat er thuis brood op de plank komt, dus ik blijf voetballen. Veel ex-voetballers zeggen me dat zij er te vroeg mee gestopt zijn, die fout wil ik niet maken. Marc Grosjean, trainer van Dudelange, heeft me overtuigd om bij hem te komen voetballen. Hij toonde aan dat Dudelange een gezonde club is met een duidelijke toekomstvisie. Het niveau valt eigenlijk nog mee. Het ligt uiteraard lager dan de Belgische eerste klasse, maar dat betekent niet dat de aanpassing voor mij vlot verlopen is. Een speler die in België de overstap maakt van eerste naar derde, steekt er meestal ook niet meteen boven uit. Ik ben nooit echt een uitblinker geweest, en zal dat ook nooit worden. Bij Dudelange wil ik mijn ervaring ten dienste van de groep stellen, ik ben niet aangetrokken om vijftien assists te geven.” S

Frank Defays speelde achtereenvolgens voor RES Jambes, Union Namur en Sporting Charleroi.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier