Vanavond moeten Noliko Maaseik en Volleyteam Knack Randstad Roeselare weer aan de slag in de Champions League. In Polen wacht Skra Belchatow de Limburgers op voor de eerste wedstrijd in de play-offs. In West-Vlaanderen komt regerend Europees kampioen Tours over de vloer (wedstrijd om 20.30 uur). Spelverdeler Frank Depestele van Roeselare denkt dat zijn ploeg een kans maakt tegen de Fransen. “Tours ligt ons”, zegt hij. “Het is een heel goede ploeg, maar de laatste tijd is gebleken dat wij tegen sterke teams altijd iets beter spelen.” Depestele ontvangt vóór de wedstrijd een prijs omdat hij is verkozen tot beste passeur van de League Round.

Welke waarde hecht je daaraan ?

Frank Depestele : “Ik was aangenaam verrast, maar vind het niet echt belangrijk. Het is natuurlijk tof, maar we moeten als ploeg prijzen pakken. Dat is wat telt.”

In België kregen jullie de laatste weken Asse-Lennik en Menen voorgeschoteld. Was het een voordeel om de sterkere Belgische teams te treffen in de aanloop?

“Misschien wel. Maar dat is relatief. In Frankrijk speelt Tours bijna elke week een topwedstrijd. De competitie is er veel sterker. Het niveauverschil tussen Europese en Belgische wedstrijden is toch nog altijd groot. In België kunnen we een foutje altijd rechtzetten. In de Champions League wordt dat genadeloos afgestraft. Menen en Lennik hebben bovendien geen Europese ervaring. Maaseik heeft die wel. Daarom blijven de Limburgers in België telkens onze moeilijkste tegenstander.”

Kennen jullie Tours’ manier van spelen goed ?

“We speelden vorig jaar een paar keer tegen hen. De ploeg is ongeveer dezelfde gebleven. We bekeken ook enkele video’s van hen.”

Wat zijn de sterktes van de Fransen ?

“Ze hebben opslagdruk via Nikolov, die ook een heel goede aanvaller is. Dat is een belangrijke man die we moeten stoppen. Er zijn nog enkele aanvallers die vrij goed en secuur zijn. Hun libero van vorig jaar vertrok naar Moskou, waardoor ze toch iets van hun kracht inboetten. Daar moeten we van profiteren. Al denk ik niet dat het team in zijn geheel minder sterk is dan vroeger. Die jongens spelen ook al enkele jaren samen, zoals wij. Er zijn automatismen, het klikt.”

Is het doel dat jullie vooropgesteld hadden in de Champions League nu al bereikt ?

“We wilden de tweede ronde halen. Dat is gelukt. Alles wat er in de Champions League nu nog bijkomt, is mooi meegenomen. Het betekent dat we gerust kunnen spelen. We trachten natuurlijk zo ver mogelijk te raken. Als we Tours kunnen uitschakelen, wacht vermoedelijk Moskou. Dat is een heel zware tegenstander.”

Jij bent een ervaren speler. Voel jij veel druk voor een wedstrijd zoals die van vanavond ?

“Het is een belangrijke match voor de club en de spelers. Voor mij wordt het de eerste deelname aan de tweede ronde. Het is weer iets nieuws. De zaal zal uitverkocht zijn, er ligt een andere vloer, alles gaat er professioneler aan toe. Ja, de stress en beleving zijn toch anders.”

KRISTOF DE RYCK