Twee persmeetings per week, trainingen achter gesloten deuren, een trainer die alleen het voorbereidingsprogramma uitstippelt en de vriendschappelijke matchen bepaalt, Walter Baseggio uit de A-kern en een professionele psycholoog : je kan niet zeggen dat Frank Vercauteren zijn stempel niet drukt op Anderlecht. Bij vele anderen zouden dat soort van beslissingen misschien tot hoongelach leiden, maar van een man als Vercauteren wordt dat als bloedserieus ervaren. De prins van het Astridpark is op weg om een koning te worden.

Frank Vercauteren kijkt duidelijk niet naar mensen en functies. Hij neemt de beslissingen die nodig zijn. Dat bleek ook weer afgelopen zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Germinal Beerschot : Vercauteren zette Aruna Dindane gewoon op de bank. Dat moet je toch maar durven. De tijd van de vedettecultus is duidelijk voorbij op Anderlecht. Dat zal de ploeg volgend jaar heel scherp houden. Vercauteren had destijds de Nederlander Hans Croon als eerste trainer. Die zei altijd : ‘Bij mij heeft niemand een knipkaart.’ Ook bij Vercauteren heeft niemand een abonnement.

Door dat soort kordate ingrepen schuift Anderlecht een beetje op naar Club Brugge. Daar doet Trond Sollied ook wat hij nodig vindt : Gert Verheyen die zijn aanvoerdersband moest inleveren, Philippe Clement op de bank, Olivier De Cock en Bosko Balaban uit de ploeg. De trainingen van Sollied mogen door hun repeterend karakter als saai worden ervaren, hij verrast zijn groep wel op een andere manier en zorgt zo voor scherpte. Ook bij Sollied is niemand zeker van zijn plaats.

Heel scherp blijkt nu ook FC Brussels te zijn. Zes op zes na de harde woorden van Johan Vermeersch en de licentieperikelen, het is opmerkelijk. Maar het blijft natuurlijk de vraag of dit een tactische zet was van de voorzitter dan wel een spontane woede-uitbarsting. En niet altijd hebben ingrepen van voorzitters succes. Kijk maar naar wat Dominique Leone in Bergen deed. Hij stuurde Jos Daerden weg en vervolgens zag je dat de ploeg nauwelijks nog liep op Germinal Beerschot. Vrijdag werd er tegen Club Brugge wel een punt gehaald, maar voor de redding is het wellicht te laat.

CANAL+BLAUW

Woensdag 11.5

20.55Arsenal – Everton

Zaterdag 14.5

15.55Schalke 04 û Dortmund of M’Gladbach – Hertha Berlijn

21.55Sevilla – Real Madrid

Zondag 15.5

14.30Club Brugge – Anderlecht

14.50Standard – AA Gent of Genk – Charleroi (op Canal+ Geel),

17.00Club Brugge û Anderlecht (op Canal+ Geel)

17.15Standard û AA Gent of Genk-Charleroi

18.00Buitenlands voetbal extra

Maandag 16.5

20.00BVO (herhaling om 22.40)

Dinsdag 17.5

18.00Heruitzending BVO (laatste kans om 21.10)

‘Kijk 4 maanden naar Canal+ voor 12,95 euro per maand’

Voor meer informatie bel 0800/666 33 of ga snel naar je Canal + verdeler

door Wim De Coninck, co-commentator Canal +

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier