Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

“Verdeeld”, antwoordt Frankie Vercauteren op de vraag hoe hij zich voelt na het verstrijken op 31 augustus van de eerste transferperiode. RC Genk verhuurde drie overbodig geworden spelers ( Davino Verhulst, Balasz Tóth en Stein Huysegems) en verkocht er één ( Moussa Koïta). Aan de inkomende zijde gebeurde er niets. Vercauteren hamert nochtans al een heel seizoen op de noodzaak van versterking. “Ik denk dat we wat extra’s konden gebruiken. Dat is nog altijd zo. Ik ben dus ontgoocheld. Het positieve is dat er niemand weg is van de spelers die we liefst niet zagen vertrekken. Maar doordat er niemand bij kwam, zitten we nu ook kwantitatief heel nipt. En het onevenwicht in de kern blijft.”

Wat nu? “Bij mij overheerst altijd het positieve. Omdat ik zo ben. Wat wil je dat ik eraan doe? Een trainer krijgt niet altijd wat hij vraagt, maar ik heb niks gekregen. De redenen die ik hoor, zijn van financiële aard en dat ze niet hebben gevonden wat we wilden. Dan kun je ofwel in een hoekje gaan zitten treuren of verder doen. Misschien zullen er zich nog mogelijkheden met vrije spelers aandienen, maar ik maak me geen begoochelingen. Spelers die nu nog vrij zijn, zijn door de mazen van het net geglipt. Dat wil waarschijnlijk ook iets zeggen.”

Meteen na de 4-1-zege tegen Lierse hoopte Vercauteren nog op de komst van Gill Swerts (AZ). Hij moest het probleem op de beide backposities helpen oplossen. Ritchie De Laet (Manchester United) was ook een mogelijkheid. Tot Vercauterens verrassing kwam dinsdag, op de laatste dag van de transferperiode, plots Anthony Vanden Borre (Genoa) in beeld. “Volgens de club waren de andere twee pistes dan al gesloten”, aldus de trainer, die zeker niet gezegd wil hebben dat Genk géén inspanningen deed. Dat Carlos, Barda en De Bruyne bleven en Vossen en Ogunjimi hun contracten uiteindelijk verlengden, noemt hij positief. Omdat Genoa dwars lag, komt Vanden Borre vermoedelijk pas in januari. Genk heeft een akkoord met de speler.

“Vijftien op vijftien is schitterend en ik ben niet bang van het vervolg. Maar buiten AA Gent hebben we tegen de laatste vier uit de rangschikking gespeeld”, waarschuwt Vercauteren. “De ambities van de club waren play-off 1. Ik heb altijd gezegd dat er een verschil is tussen misschien en zeker. Ik denk dat nog steeds, maar het heeft geen zin dat te blijven herhalen.”

Spelers met aflopende contracten kregen nieuwe, maar hoe zit het met de trainer? Vercauterens overeenkomst loopt tot het einde van dit seizoen. “Mij is een paar dagen geleden gezegd dat ze iets gaan doen. We zouden eventueel praten. De bal ligt dus in hun kamp.”

JAN HAUSPIE

‘Een trainer krijgt niet altijd wat hij vraagt, maar ik heb níks gekregen.’ Frankie Vercauteren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier