De nederlaag (1-2) van Frankrijk tegen het nietige Slovakije in de oefenpot van 1 maart zorgde voor heel wat onzekerheid over de offensieve capaciteiten van Les Bleus en het is zeker niet de eerste misstap onder het bewind van Raymond Domenech : 8 zeges, 9 gelijke spelen en 1 nederlaag. De internationals zullen einde mei in Tignes verblijven om hun Duits avontuur voor te bereiden. Er wordt gespard tegen Mexico, Denemarken en China. De Franse bondscoach zette iedereen op scherp : “Ik heb in mijn hoofd al een lijst van 23 namen. Ik ken mijn ideale elftal, diegene die op 13 juni begint tegen Zwitserland en diegene die de finale zal spelen.”

Domenech een positivo : terecht ? Of probeert hij op die manier de offensieve problemen in zijn ploeg te verbergen ? Opterend voor een 4-2-3-1 moet de Franse coach nochtans over voldoende kwaliteiten beschikken met zowel David Trezeguet als Thierry Henry in de aanval. Maar het minste dipje bij een van die twee zorgt meteen voor onrust. In het zog van die tandem bestaat er immers heel wat onzekerheid. Domenech heeft een zwak voor Nicolas Anelka (Fenerbahçe), die ook zijn kans kreeg tegen Slovakije, maar zelden beslissend kon zijn. Wie maakt er aanspraak op die plek achter het droomduo ? In principe zou Djibril Cissé die rol kunnen vervullen, maar hij heeft nog steeds geen basisstek bij Liverpool. Sylvain Wiltord en Florent Malouda zijn twee andere namen die vaak geciteerd worden. De Lyonaanvaller heeft alvast zijn polyvalentie als grote troefkaart. De jonge Peguy Luyindula is ook kandidaat.

Na de nederlaag tegen Slovakije probeerde Thierry Henry de gemoederen te bedaren in het Franse kamp : “Als je onze speelwijze en onze intenties in acht neemt, was dit een van onze beste wedstrijden. Frankrijk probeerde veel uit en daarom moet je geen conclusies knopen aan deze uitslag.” Ondanks de zalvende woorden van de Gunner, blijven de vraagtekens achter het offensieve compartiment staan. Het vertrouwen van het publiek in zijn nationale elf zal van doorslaggevend belang blijken. Domenech heeft nog tot 15 mei om een oplossing te vinden.

CANAL+ haalde verhaal bij de Franse Liga omwille van de rechtstreekse uitzending van de wedstrijd PSG – Marseille, een wedstrijd waarin OM met zijn reserve-elftal aantrad.

Rafael Schmitz verlengde zijn contract bij Rijsel met twee bijkomende jaren. Hij ligt nu tot 2010 vast.

Christian Vieri (Monaco) liet zijn enkelblessure behandelen in Milaan.

Toulouse organiseert op 18 maart tegen Lens de eerste wedstrijd ooit in de Franse competitie waarin er niet gerookt zal mogen worden op de tribunes. Hostessen zullen de toeschouwers vriendelijk verzoeken hun sigarettenpakjes in een urne te gooien vooraleer het stadion te betreden. In ruil krijgen de toeschouwers een gratis kaartje voor de wedstrijd Toulouse – Rennes op 2 april.

Nantes verwacht voor het einde van deze maand een antwoord van zijn doelman en boegbeeld Mickaël Landreau omtrent een nieuw contractvoorstel.

Amiens ontsloeg zijn trainer Alex Dupont, de tweedeklasser gaat nu verder met Ludovic Batelli.

Drie supporters van PSG werden tot drie jaar stadionverbod veroordeeld wegens racisme. Op 6 februari hadden zij een aanstootgevend spandoek ontvouwd in de tribunes van het Parc des Princes.

Monaco, Nantes en Straatsburg moeten uiteindelijk geen boete van 40.000 euro betalen. Die werd hen aangewreven omdat ze er niet alles aan gedaan zouden hebben om te kunnen spelen tijdens een winterse speeldag met veel uitgestelde duels tot gevolg.

Marc Keller stapt aan het einde van dit seizoen op als directeur-generaal van Straatsburg.

PB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier