Net als in 1998 verloopt de voorbereiding van de Franse nationale ploeg op het WK in een gespannen sfeer. Vooreerst omdat de pers overhoop ligt met bondscoach Raymond Domenech. Bij de bekendmaking van de namen van de 23 geselecteerde spelers weigerde hij elke commentaar, gaf hij bijvoorbeeld geen bijkomende uitleg bij de niet-oproeping van Ludovic Giuly (Barcelona), die giftig reageerde. Door voor radiostilte en een maximale afscherming van zijn spelers te kiezen hoopt hij misschien even succesrijk te worden als zijn voorganger Aimé Jacquet, die in 1998 ook geen toonbeeld van communicatie was.

De media zouden daar eventueel nog begrip voor kunnen opbrengen, ware het niet dat Domenech wel bijkomende informatie verstrekte aan de mobiele telefoonoperator SFR. Dat lokte meteen reactie uit. Zowel bij het satirische programma Les Guignols als bij de sportkrant L’Equipe, die scherp uithaalde. “Dit is geen kwestie meer van op zichzelf terugplooien. Het gaat om een maatschappelijk debat : is er bepaalde informatie waarop iedereen gratis recht heeft, of moet voor alle informatie worden betaald ? En staat dat in dat geval niet haaks op het feit dat het nationale team het uithangbord is van de voetbalbond die zelf eigenlijk belast is met publieke dienstverlening en daarvoor een mandaat heeft van het ministerie van sport ?”

Het satirische programma Les Guignols richtte zijn pijlen vooral op de keuzes die Domenech heeft gemaakt en meer bepaald op de selectie van de in Frankrijk zo goed als onbekende Pascal Chimbonda. In een sketch wordt op de tonen van het liedje Chihuaha gesuggereerd dat zelfs geen enkele andere speler van de selectie hem kent. Dat is nog niet alles. De stage waarbij de groep in Tignes op zuurstofkuur ging en die was bedoeld om een hechtere groepsgeest te smeden, kwam namelijk vooral in het nieuws door de woede-uitbarsting van Grégory Coupet. De doelman van landskampioen Lyon heeft nog altijd niet verteerd dat hij in Duitsland op de invallersbank zal moeten zitten en maakte daarover amok. Hij verliet het Franse trainingskamp vorige week samen met vrouw en kinderen met slaande deuren, om een halfuurtje later toch op zijn beslissing terug te komen en weer bij de groep aan te sluiten.

Wat was er gebeurd ? Onder leiding van alpinist Eric Loizeau beklom de Franse selectie La Grande Motte. Maar halfweg het parcours had Fabien Barthez er geen zin meer in. Hij klaagde over pijn aan de kuit. Loizeau wilde geen risico lopen en zei dat de doelman mocht afdalen. Coupet vond echter dat zijn concurrent zich had gedragen als een puberale plantrekker. Hij ging daarom zijn gram halen bij bondscoach Domenech en raakte daardoor nog meer gefrustreerd, omdat hij de indruk kreeg dat de bondscoach de goalie van Marseille een voorkeursbehandeling gaf. Ondertussen lijken de plooien, door een interventie van de clubleiding van Lyon, weer gladgestreken. Maar de vraag is nu of de vete tussen beide doelmannen de sfeer in de ploeg niet zal verzieken. Hoe erg het nu is met de kuitblessure van Barthez zal door niemand worden beantwoord, want Domenech vaardigde ook de regel uit dat het medisch geheim rond alle spelers onder geen beding mag worden geschonden.

Frankrijk won in de voorbereiding op het WK de wedstrijd tegen Mexico met 1-0. Het was de 100ste interland van Ziné- dine Zidane en ook zijn laatste wedstrijd in het Stade de France.

Matt Moussilou, de spits van Rijsel, ondertekende een contract voor vier jaar bij Nice. Het transferbedrag bedraagt vier miljoen euro.

Jean Fernandez kondigde aan dat hij opstapt als trainer van Marseille, vanwege een andere visie dan sportief directeur José Anigo. “José heeft de gewoonte om problemen op te lossen door de anderen aan te vallen. Maar ik hou niet zo van die filosofie”, verklaarde hij in L’Equipe. Marseille wilde vervolgens Didier Deschamps als coach inlijven, maar die ging niet op het voorstel in.

Kim Källström, de Zweedse middenvelder van Rennes, gaat volgend seizoen aan de slag bij Lyon.

Fernando, de middenvelder die dit seizoen helemaal doorbrak bij Bordeaux, maar was uitgeleend door Siena, tekende een overeenkomst voor vier jaar.

Pauleta, die schermde met belangstelling van landskampioen Lyon, verlengde zijn contract bij PSG dan toch met een seizoen.

Ivan Hasek wordt de nieuwe trainer van Saint- Etienne. De vroegere coach van Straatsburg wordt er de opvolger van Elie Baup, die aan de slag gaat bij Toulouse.

Grégory Vignal verruilt Portsmouth voor Lens.

Alain Perrin gaat aan de slag als coach van Sochaux, dat eind vorig seizoen afscheid nam van Dominique Bijotat.

Amara Diané verlaat Straatsburg en gaat aan de slag bij PSG. De Ivoriaanse spits, afgelopen seizoen goed voor negen doelpunten, kreeg een verbintenis voor vier jaar.

SVV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier