Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

België-Spanje blijft verbonden met Franky Van der Elst. Die werd tijdens dat duel op 17 december 1994 zo hard door het thuispubliek uitgefloten, dat hij tijdelijk een einde maakte aan zijn carrière als Rode Duivel.

Franky Van der Elst: “Ik herinner me die match nog steeds. We kwamen 1-0 voor, een diepe bal van mij naar Gilles DeBilde, die Marc Degryse bediende. Die scoorde. Nadien werden we helemaal weggespeeld, werd het uiteindelijk 1-4, en begon het publiek te fluiten. De eerste en enige keer in mijn carrière. Ik was toen 33 en omdat we door die nederlaag uitgeschakeld waren voor het EK, vond ik het de tijd om te stoppen. In februari ’97 vroeg Georges Leekens me om terug te keren. Toen we de eerste wedstrijd met 3-0 verloren in Noord-Ierland vroeg ik me af waar ik aan begonnen was, maar uiteindelijk heb ik nog een WK extra gespeeld, mijn vierde.”

De interland tegen Spanje vond plaats op het veld van Anderlecht. Af en toe denken de Rode Duivels nog aan uitwijken naar een clubstadion. Zou zo’n gefluit nu nog kunnen?

“Dat denk ik niet. Ik was een Club-symbool dat op Anderlecht voetbalde, maar van de huidige lichting voetballen er veel in het buitenland. Dat scheelt. Ik denk niet dat ze nu pakweg Wesley Sonck zo hard zouden uitfluiten. Bovendien zijn er ook veel jongeren. Defour of Witsel bijvoorbeeld hebben nog veel krediet bij het publiek.”

Armenië en Spanje zijn komende week in Brussel te gast. Wat verwacht je?

“Sowieso moet je van Armenië winnen. Als je naar het WK wil, mag je je niet laten verrassen tegen dat soort ploegen. Daar reken ik ook Bosnië bij, zeker thuis. Wat me verheugde, was dat er in Istanboel een echte ploeg stond. Dat miste ik in het verleden. Een groep was er, talent ook, maar geen ploeg. Bovendien vond ik de groep voordien bij de minste tegenslag in mekaar stuiken. Twintig, dertig minuten, zelfs een helft goed voetballen en dan een foutje en geen veerkracht meer. Dat was in Istanboel anders. Tegen Spanje moet op die manier een resultaat mogelijk zijn. Het Spaanse talent staat buiten kijf, maar we mogen niet vergeten dat ze in het verleden geregeld moeite hadden in de kwalificaties.”

Vind je Dembélé-Sonck een goed spitsenduo?

“Een perfect duo! Afwisselend de een en de ander die zich laat uitzakken, met de rug naar doel. Dembélé vind ik een fantastische speler met een lichaam waar ook nog eens een goeie kop op staat en Wesley is ook een intelligente voetballer. Achterin zit het duo KompanySimons goed. De flanken zijn een probleem, zag je tegen Estland. Ik zou Gillet rechts zetten. Als Defour als rechtsmidden naar binnen snijdt, heb je iemand nodig met diepgang. Witsel is geen linksmidden, maar doet alles met verstand. Voor zijn leeftijd ongelooflijk.”

Simons zal nu met de doorbraak van Vertonghen wel definitief naar achter verhuizen?

“Ik vond zijn laatste interlands op het middenveld minder, omdat het duo Simons- Mudingayi niet werkte. Gaby kwam het meest in balbezit en juist dat kan hij niet. Timmy moest die bal naar zich toe trekken, maar deed dat niet. Vertonghen is beter aan de bal en Fellaini kan voor de verbinding naar voor zorgen. De Spanjaarden tikken graag, om dan plots te versnellen, het middenveld zal versterkt moeten worden. Dat kan met Dembele. Het is opletten voor de ruimte in de rug van de verdediging, maar zowel Kompany als Simons zijn voldoende snel.”

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier