Hoe lang ben je al omroeper?

“Ik ben nu bezig aan mijn eerste seizoen. Ik ben wel al langer actief bij AA Gent. Zo neem ik al twee à drie jaar de korte gesprekken voor de wedstrijd met bekende gasten voor mijn rekening. Nadat de vorige omroeper het voor bekeken hield, heeft commercieel directeur Patrick Lips mij gevraagd om de functie van omroeper te bekleden.”

Job?

“Ik ben kapitein op een toeristenbootje in Gent.”

Favoriete speler?

“Dat is heel moeilijk. Ik zie alle spelers van Gent graag bezig. Ik heb ook dikwijls contact met de spelers. Dat komt door mijn job voor Radio Buffalo en Buffalo TV. Als ik toch een keuze moet maken, ga ik voor keeper Bojan Jorgacevic. Dat is een heel emotionele jongen. Als de ploeg een wedstrijd verliest, ligt hij daar wakker van. Bij een overwinning weet hij met zijn vreugde geen blijf. Toen hij tegen Tubeke een rode kaart kreeg, heb ik hem een hart onder de riem moeten steken, want hij had het er erg moelijk mee. Zo’n overgave spreekt mij enorm aan.”

Lievelingsnummer om te draaien voor of na een wedstrijd?

“Ik sta zelf niet in voor de muziek. Wij werken in een team van vijf personen. Voor de muziek, tv, computer, communicatie en omroeper heb je vijf verschillende personen. Voor de wedstrijd draait dikwijls ’t Vliegerke van Walter De Buck. Dat is een Gents volkslied. Soms zetten de supporters dat lied zelf al in. Daarnaast heb je ook nog Nen echte Gentenaire es nen Buffalo van de groep Biezebaaze.”

Als jouw club scoort …

“Dan galmt Zombie Nation van Kernkraft 440 door de luidsprekers. Als omroeper ben ik ondertussen ook al met iets nieuws begonnen. Ik heb voor bepaalde spelers een bijnaam, die ik vermeld wanneer zij scoren. Neem nu Bryan Ruiz. Bij hem roep ik tico, tico, tico, omdat Costa Ricanen ook wel de tico’s worden genoemd. ZlatanLjubijankic noem ik dan weer Braveheart, vanwege zijn liefde voor de gelijknamige film. Daarbij roep ik drie keer de voornaam van de speler in kwestie, waarna het publiek de achternaam schreeuwt. Tot slot gooi ik er nog een luidkeelse ‘buffalo!’ achteraan.”

Wat moet een goede stadionomroeper kunnen volgens jou?

“Je moet ten eerste een goede stem hebben. Daarnaast moet je ook neutraal blijven. Natuurlijk ben je in de eerste plaats supporter van je eigen ploeg, maar er moet een vorm van beleefdheid zijn tegenover de tegenstander. Als het om een Waalse ploeg gaat, spreek je ze ook aan in het Frans. Dat is een vorm van respect.”

Welke anekdote zal je nooit vergeten?

“Na de thuiswedstrijd tegen Germinal Beerschot moest ik de trainers van beide ploegen interviewen. Nu wil het toeval dat Aimé Antheunis, trainer van Germinal, zijn carrière begonnen is bij Sporting Ertvelde, waar ik toen voetbalde. Ik moest dus met andere woorden mijn ex-trainer interviewen. Dat heb ik dan tegen mijn goesting gedaan, omdat we die wedstrijd met 1-3 hadden verloren.” S

Volgende week: Didier Laporte (Anderlecht)

JEROEN VAN PAESSCHEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier