Ik zal zeker nog niet stoppen op Cercle, maar ik wil ook eens goed nadenken over wat ik zélf wil.” Het stond op 11 maart in Krant van West-Vlaanderen en het zijn woorden van Frans Schotte. Inmiddels weet hij met zekerheid wat hij zelf wil: hij maakte bekend dat hij stopt als voorzitter van Cercle en algemeen voorzitter wordt van de Gezinsbond, de pluralistische vereniging die opkomt voor een kind- en gezinsvriendelijker samenleving.

De huidige, op 17 december afscheidnemende Gezinsbondvoorzitter Roger Pauly, auteur van ‘De crisis in jezelf’, voerde verkenningsgesprekken met potentiële opvolgers en legde daarvan in mei de resultaten voor aan de raad van bestuur en de algemene vergadering. Schotte kwam daaruit als meest geschikte kandidaat naar voren, omdat hij zowel economisch als sociocultureel beslagen is en hij zich weer meer sociaal wil engageren.

Volgend jaar wordt Schotte 65 en volgt zijn zoon Geert hem op als CEO van Standaard Boekhandel. Dat hij “zeker nog niet zal stoppen op Cercle” is niet gelogen: hij ging in op het voorstel om er erevoorzitter te worden en de vereniging maakt zich sterk dat hij Cercle vanuit deze positie nog veel diensten zal bewijzen “in belangrijke dossiers waarvoor wij op hem een beroep kunnen doen”. De bedoeling is dat het door hem gevoerde beleid ongewijzigd wordt voortgezet. Ondervoorzitter Paul Vanhaecke zal hem op 1 januari 2012 zo goed als zeker opvolgen.

Schotte trad in 2000 toe tot de raad van bestuur en in 2002 volgde hij Paul Ducheyne op als voorzitter. Onder zijn leiding werd Cercle met succes gesaneerd en geprofessionaliseerd. Toen op 1 mei 2008 financieel expert Yvan Vandamme in dienst werd genomen als managing director noemde hij hem “voortaan de belangrijkste man van de vereniging”. Maar vanzelfsprekend is het nog altijd allesbehalve dat Cercle Brugge in eerste overleeft in de kleine markt in de schaduw van Club Brugge.

De voorbije jaren liet Schotte weleens verstaan dat het gebrek aan solidariteit en ethiek onder voetballeiders hem stoorde. Zeker ook de manier waarop Glen De Boeck in mei 2010 naar Germinal Beerschot vertrok, liet sporen na. Het maakt het hem ongetwijfeld makkelijker om afstand te nemen van de voetbalwereld.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Hij wil zich meer sociaal engageren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier