De chaos regeert momenteel bij het Duitse wielerteam T-Mobile. Nadat eerst Oscar Sevilla, Jan Ullrich en diens persoonlijke begeleider, Rudy Pevenage, hun ontslag kregen wegens vermoedelijke betrokkenheid bij de dopingzaak rond de Spaanse arts Eufemiano Fuentes, werd vorige week Jörg Ludewig op non-actief gezet toen bleek dat die in 1998 dopingproducten had proberen te kopen.

Bovendien besliste de sponsor eind vorige maand om de ploegleiding te herschikken. De algemeen manager, Olaf Ludwig, en de ploegleider, Mario Kummer, werden opzij geschoven nadat sommigen kritiek hadden geuit op de ploegtactiek die in de afgelopen Tour gehanteerd werd.

Ploegleider Frans Van Looy klinkt futloos en ontredderd. Tussen zijn diepe zuchten en krampachtig gepeins door, lijkt hij zichzelf te verbieden om toe te geven aan de bijtende drang om constant dat ene zinnetje uit te roepen : ‘Ik weet het ook niet meer.’

De situatie op het sportieve vlak is voor T-Mobile door het wegvallen van verscheidene renners volledig veranderd. Hoe ziet u de rest van het seizoen tegemoet ?

Frans Van Looy : “Eerlijk gezegd is dat ook voor mij een beetje onduidelijk. Ik vraag mij af hoe het nu verder moet.”

Is er nog iemand binnen het team die het heft in handen neemt, die kan zeggen welke richting het uit moet ?

“Ik heb het gevoel dat iedereen een beetje geslagen is. Enerzijds is er teleurstelling over de dopinggevallen. Anderzijds is er het feit dat Ludwig en Kummer, mensen die volgens mij hard gewerkt hebben, aan de kant geschoven zijn. Er is een verwarde situatie gecreëerd, waarbij ook ik niet weet waar het allemaal naartoe leidt.”

Vindt u hun ontslag onterecht ?

“Daar geef ik geen antwoord op.”

Het verbaasde u wel ?

“Ik kan over hen geen slecht woord zeggen. Ik weet niet wat de bedoeling is van het ontslag van iemand als Ludwig. Waarom een manager die nog maar net aan de slag is, onmiddellijk slecht bevonden wordt, begrijp ik niet goed.”

En Kummer ?

“Hij is een heel bekwaam man op het gebied van administratie en organisatie. Op het tactische vlak is hij soms misschien … hoe zal ik het zeggen … een beetje naïef of zo, ik weet het niet. Maar qua werklust en eerlijkheid een heel prijzenswaardig mens.”

Waren er aanwijzingen dat er problemen waren tussen Kummer en/of Ludwig aan de ene kant en de renners aan de andere kant ?

“Ja, maar zij die ondermaats presteren zoeken altijd de schuld buiten zichzelf. Er waren nogal wat renners die beneden hun niveau bleven, vond ik. En die zijn dan uiteraard de eersten om kritiek te uiten op het beleid. Nu neemt de sponsor direct maatregelen …

“Maar ik kan me daar niet over uitspreken, want als ik volgend jaar met dezelfde sponsor moet voortdoen, zou ik daar nu liever niets over zeggen.”

Hoe zit het met uw persoonlijke toekomst, blijft u bij de ploeg ?

“Dat is voor mij ook nog een open vraag, want ik ben tot nu toe bij geen enkel gesprek betrokken geweest. Ik heb nooit de indruk gehad dat er niet graag met mij gewerkt werd. Daarom denk ik dat het geen probleem zal stellen om te blijven. Maar ik heb nog geen gesprek in die richting gehad.

“Bang om ook opzij geschoven te worden ben ik niet. Mocht het gebeuren, dan zou ik het wel als oneerlijk en pijnlijk ervaren. Maar als ze mij daar echt niet graag meer hebben, wil ik er ook niet meer werken.”

Voelt u zich buitenspel gezet ?

“Ja, een beetje wel. Anderzijds bemoei ik me niet graag met dergelijke zaken. Zowel met Kummer en Ludwig als met de renners onderhoud ik een goede relatie. Ik wil niet direct partij kiezen.”

Raadgever Walter Godefroot van Astana wil een beroep doen op Kummer. Hoe reageert u als Godefroot u morgen ook opbelt ?

“Ik denk dat het een beetje te vroeg is om in te schatten of ik ja of neen zou zeggen. Eerst moet er bij T-Mobile en Astana – of misschien ergens anders – meer klaarheid komen.”

DOOR KRISTOF DE RYCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier