Realvoorzitter Ramón Calderón moest opstappen.

De aandacht voor de 500ste competitiewedstrijd van Raúl werd vorige week overschaduwd door een onthulling van sportkrant Marca: de 57-jarige voorzitter RamónCalderón, een advocaat die in 2006 werd verkozen als opvolger van FlorentinoPérez, zou zich bij de algemene vergadering van 7 december 2008, waarbij het budget met een nipte meerderheid van 47 stemmen werd goedgekeurd, schuldig hebben gemaakt aan onregelmatigheden. Zo zouden niet-leden, waaronder een fan van Atlético Madrid, aan de stemming hebben kunnen deelnemen, terwijl een tweehonderdtal echte socios hun stem niet mochten uitbrengen.

Ook bij de voorzittersverkiezingen van 2006, waarin Calderón het pleit won van JuanPalacios, deed het gerucht de ronde dat er fraude in het spel was. De stemmen die per correspondentie in het voordeel van Palacios waren uitgebracht, zouden in de uiteindelijke telling niet meegerekend zijn.

Ondertussen eisten de fans ook om sportieve redenen het ontslag van de voorzitter. Real Madrid, dat in 2007 en 2008 kampioen werd, presteert dit seizoen immers ondermaats. De voorzitter kreeg het verwijt dat hij zich niet had verzet tegen het ontslag van FabioCapello en BerndSchuster, de twee coaches die de Koninklijke de jongste twee titels bezorgden. De fans nemen het ook niet dat hij 300 miljoen euro spendeerde aan buitenlandse transfers en zo het doorstoten van de spelers uit de eigen jeugdrangen – lacantera – afremde. Dat is echter allemaal klein bier in vergelijking met de beschuldiging van fraude bij de algemene vergadering.

Onder druk van de media en van het directiecomité zag Ramón Calderón zich dan ook genoodzaakt om zijn ontslag aan te kondigen, hoewel hij bleef herhalen dat hij een gerust geweten heeft. Zijn mandaat liep nog tot in 2010. Maar komende zomer komen er vervroegde voorzittersverkiezingen om zijn opvolger aan te duiden. Tot dan wordt een van de vicevoorzitters, Vicente Boluda Fos, voorzitter ad interim.

Claudiu Keseru (22), een Roemeense verdediger die aan de slag was bij FC Nantes, verhuisde naar Getafe.

Barcelona, dat met 5-0 won van La Coruña, haalt zo na de 19 wedstrijden van de heenronde een record van 50 punten. Samuel Eto’o scoorde opnieuw twee keer.

Mémé Tchité(23) mag op zoek gaan naar een andere club, nu de Servische spits Nikola Zigic naar Racing Santander terugkeerde. Tchité was topscorer in de heenronde, maar krijgt het verwijt niet genoeg regelmaat aan de dag te leggen. Volgens Marca zou Everton een van de gegadigden zijn.

Alain Nef, een 26-jarige Zwitserse verdediger die weinig speelkansen kreeg bij Udinese, wordt voor de komende zes maanden uitgeleend aan Deportivo La Coruña.

Guti (32) liep een spierscheur op in het linkerbeen en moet een maand aan de kant blijven. Die tegenslag zou voor Real Madridcoach Juande Ramos wel eens het signaal kunnen zijn om voor de CL – waarin slechts één van de afgelopen winter gehaalde versterkingen mag aantreden – definitief te opteren voor Lassana Diarra.

Nihat Kahveci (26), de Turkse spits van Villarreal, is eveneens voor een maand out.

Real Sociedad kent zware financiële problemen. Bij vijf gewezen voorzitters van de Baskische tweedeklasser liet het gerecht vorige week een huiszoeking uitvoeren.

De twee derdeklassers die tot nu toe overeind waren gebleven in de Copa del Rey, werden uitgeschakeld in de achtste finales. Irún, dat eerder Real Madrid velde, beet in het zand tegen Betis, terwijl Ejido, dat eerder Villarreal vernederde, nu de duimen moest leggen tegen Espanyol.

Iñaki Lafuente (32), invallersdoelman bij Athletic Bilbao, wordt verhuurd aan Sporting Gijón.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier