Hoe ben jij in godsnaam afgekickt geraakt van de tumultueuze bekeruitschakeling tegen Lokeren?

Fred Vanderbiest: “Het lukt mij al veel beter om de knop om te draaien. Daar kan nog wel eens een trap tegen een emmer of een vuilnisbak bij te pas komen, maar vroeger flapte ik er soms iets uit dat ik beter niet zei. Nu ga ik ook pas naar de pers toe wanneer ik er klaar voor ben. Maar we mogen trots zijn op die wedstrijd. De reden dat we de finale niet haalden, lag buiten onszelf.”

Marc Coucke verontschuldigde zich voor een tweet waarin hij Copa met zijn acteurprestaties een kandidaat-Oscarwinnaar noemde. Moet jij je niet verontschuldigen omdat je na afloop als een briesende stier herhaaldelijk de scheidsrechters met de vinger als de schuldigen ging aanwijzen?

“Normaal mag je niet wijzen, maar… als wij, trainers, in de fout gaan, worden we ook terechtgewezen. Dan worden we uit onze zone ontzet, krijgen we boetes en worden we geschorst. Ik wou gewoon duidelijk maken: jullie zijn verantwoordelijk voor wat er hier allemaal gebeurt, want jullie maakten de droom van veel mensen kapot. Daar wordt soms veel te licht over gegaan, over de gevolgen van een foute interpretatie van de scheidsrechter. Stel dat je daardoor degradeert! De scheidsrechters dragen een enorme verantwoordelijkheid. Daarom zeg ik: reik hen alle hulpmiddelen aan om de foutmarge zo klein mogelijk te maken. Waarom niet zoals in het Amerikaanse voetbal, het tennis en het hockey even de boel stilleggen en op een tv’tje kijken hoe het precies in elkaar zit? Daarmee zou je veel frustraties wegnemen en de verstandhouding tussen alle partijen veel verbeteren.”

Je toonde je achteraf opvallend begripvol voor de amokmakers in de tribunes. Herkende je jezelf in hen?

“Het café van mijn vader was het grootste supporterslokaal van RWDM, jarenlang ben ik mee geweest met de harde kern, maar ik heb nooit gevochten en ben nooit opgepakt geweest. Een hooligan was ik niet, verre van. Dat kon ik mij ook niet permitteren, want ik was een van de beloftevolle spelers van de club. Wat ik bedoelde, was: voor die mensen was dat de match van de eeuw en als er dan in zo’n wedstrijd op het veld iets verkeerds gebeurt, kan er daardoor ook in de tribunes iets verkeerd gaan. Sommigen waren misschien al weg van ’s morgens en dronken misschien al een bak bier. Dan schrik je niet wanneer zoiets gebeurt.”

Op de persconferentie zei je dat jouw doelman, Didier Ovono, er in de tweede strafschoppenserie geen goesting meer in had. Was je niet liever zelf in doel gaan staan?

“Geen ‘goesting’ is niet het juiste woord. Ik denk dat hij zoals de hele ploeg een klop kreeg nadat Siani de vijfde strafschop miste. Siani mist nooit, we waren bij wijze van spreken al onderweg naar Brussel. Maar dan gaat die bal op de paal! Ik dacht toen trouwens zelf ook: het is gedaan. Na ook al die trap op de onderkant van de lat van Siani en die onterecht afgekeurde goal van Brillant dacht ik: het mag niet zijn, het is omdat het zo moet zijn. Ik kreeg een raar gevoel toen ik die bal op de binnenkant van de paal zag gaan en hem terug het veld in zag springen. Het was precies alsof ze hierboven het licht uitdeden.”

Jouw contract wordt verlengd. Wat is er de komende seizoenen meer mogelijk in Oostende dan het behoud realiseren en de halve finale van de beker halen?

“Het jaar van de bevestiging is meestal het moeilijkste, maar in principe zullen we vanaf het begin wel beter gewapend zijn. Het grootste werkpunt is onze infrastructuur. Op De Schorre is de tijd blijven stilstaan. Marc Coucke weet dat. Eerst investeerde hij in de ploeg om in eerste te kunnen blijven, dan zette hij de omkadering op punt en nu moet samen met de stad de accommodatie aangepakt worden. Dat zal het ook makkelijker maken om spelers te halen. Als de voorzitter mij vraagt om een nieuwe speler ons oefencomplex te tonen, zeg ik altijd: ‘Je bent toch wel zeker dat het contract al getekend is hé? Want nadien zal hij misschien niet meer willen tekenen.’ Spelers van een bepaalde waarde kan je niet laten trainen op velden die zelfs tweede provinciale onwaardig zijn.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier