‘Turku uitschakelen en dan écht Europees spelen’

Voor Frederik Boi en voor het merendeel van zijn ploegmaats bij Cercle Brugge, wacht morgen de eerste Europese wedstrijd uit hun carrière. Als verliezend bekerfinalist neemt Cercle het in de tweede voorronde van de Europa League op tegen het Finse TPS Turku.

Jullie eerste Europese wedstrijd valt eigenlijk midden de voorbereiding, hoe pak je dat aan?

Frederik Boi: “Vorig seizoen was onze oefenstage in Portugal vooral fysiek heel intens, maar dit jaar werd er duidelijk gewerkt met het oog op de match van donderdag. We hebben stevig getraind, maar zonder elkaar dood te doen. Ik vond het echt een superstage, we hebben op voetballend gebied zeker vooruitgang geboekt.”

Zijn jullie fysiek al volledig klaar voor negentig minuten voetbal met inzet?

“In de oefenmatchen zie je dat we nog werk hebben, maar dat is logisch. Het is niet zo dat we donderdag al klaar moeten zijn. Uiteindelijk pieken we fysiek vooral naar de competitiestart. Anderzijds hebben we vorig jaar hard gewerkt om via de beker Europees voetbal te halen, dus we willen die unieke kans ook niet laten liggen.”

In jullie laatste twee oefenwedstrijden op Belgische bodem, tegen KV Kortrijk (1-0 winst) en Sporting Lokeren (1-1), oogde Cercle stevig georganiseerd maar zonder veel dreiging…

“Alles begint bij een goede organisatie, en die staat er, denk ik. We geven achterin heel weinig weg. Als we rustig opbouwen, zullen we wel kansen creëren. Reynaldo zit in vorm en kan met zijn acties zeker voor gevaar zorgen.”

Jullie tegenstander zit in volle competitie. Club Brugge had vorig seizoen niet al te veel overschot tegen Lahti, ook een Finse ploeg. Wat verwachten jullie van Turku?

Lorenzo Staelens zag Turku al aan het werk. Het is een goede ploeg, maar we maken zeker kans, zegt hij. Ze scoorden over de twee wedstrijden zeven keer, maar dat lag blijkbaar vooral aan de fragiele verdediging van de Welshe tegenstander. Ook al zijn we conditioneel nog niet tiptop, door de kwaliteit van onze spelers is het zeker mogelijk om een goede match te spelen.”

De allereerste keer Europees, een speciaal gevoel?

“Ik denk dat ik pas donderdag zal kunnen zeggen hoe het precies voelt. Maar het blijft vooral hopen dat we nog een ronde verder gaan. Met alle respect, maar tegen een Finse ploeg Europees spelen, is grof gesteld een veredelde oefenmatch. Dat is het natuurlijk niet, want het gaat om de knikkers, maar het is toch specialer om bijvoorbeeld tegen Lille of Liverpool te spelen. Dan heb je het gevoel dat je écht Europees speelt. Als we doorstoten, wacht ons misschien een unieke belevenis.”

BREGT VERMEULEN

‘Op kwaliteit kunnen we het verschil maken.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier