DaMarcus Beasley is bij PSV de opvolger van Arjen Robben.

Als jongetje kreeg hij de bijnaam jitterbug, wat zenuwpees betekent. Altijd was DaMarcus Beasley (22) aan het dribbelen met dat snelle linkervoetje. Het idool van de Amerikaan was Michel Platini : “Hij was zo talentvol en technisch begaafd.” Beasley noemt ook Ryan Giggs, wiens speelstijl lijkt op die van hemzelf. De oversteek maken naar Europa, de bakermat van het voetbal, dát was zijn wens. “Ik wilde zien hoe voetbal écht is, hoe het hier zijn eigen plaats inneemt in de maatschappij. Voetbal is in Nederland alles voor de fans, hier is het passie. Als je bij ons een wedstrijd verliest, is het : ‘oké, volgende keer beter. ‘ Hier bestaat er meer druk”, zo verklaarde hij in De Volkskrant.

Het voetbal in de Verenigde Staten ontwikkelde zich technisch zo goed dat PSV Beasley weghaalde bij Chicago Fire. Guus Hiddink raakte op het WK van 2002 gecharmeerd door de zestig kilo lichte dribbelaar. “Een jongen met een frisse mentaliteit. Van een Amerikaan hoef je je niet af te vragen of er ergens een kabeltje loszit.” Beasley weet nog altijd niet waarom hij als vijfjarige ging voetballen. Zijn vader deed aan basket en American football, zijn moeder was atlete. Met zijn beide vriendjes basketbalde hij, met anderen trapte hij een balletje. Het WK van 1994 vormde een keerpunt. Hij herinnert zich de zege van zijn land op Colombia, met de beslissende treffer van zijn vriend Ernie Stewart. “Die wedstrijd inspireerde me. Het was mooi om jonge, donkere jongens te zien voetballen.”

Als zestienjarige was Beasley de jongste die een profcontract kreeg. Bij Chicago Fire raakte hij bevriend met Hristo Stoichkov. “Ik luisterde ademloos naar zijn verhalen. Over zijn loopbaan, Romario, Laudrup en Ronald Koeman. Hij bracht video’s mee, zodat ik bepaalde technieken en bewegingen kon bekijken.”

Nederland.

Ajacied Maxwell werd verkozen tot beste voetballer van het afgelopen jaar, John Heitinga (eveneens Ajax) tot talent van het jaar. Heerenveen haalde het als beste ploeg, Gabor Babos was de beste doelman en Co Adriaanse de beste coach. Feyenoord contracteerde de Portugese linkerverdediger Bruno Basto (26) van Bordeaux voor twee jaar. Marco van Basten selecteerde met Khalid Boulahrouz (RKC) en Romano Denneboom (NEC) twee debutanten voor de oefeninterland tegen Liechtenstein en het WK-kwalificatieduel tegen Tsjechië. Dirk Kuijt (Feyenoord) zit ook bij de groep, bankzitter Patrick Kluivert (Newcastle) niet.

TOPSCHUTTERS : 1. Kuijt (Feyenoord), Culina (FC Twente), Denneboom (NEC), Christiano (Roda JC) 4 goals ; 5. Ibrahimovic (Ajax) 3 goals.

(FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier