Haal jij op het strand soms je telelens boven om foto’s te maken van vrouwen in monokini? ( lacht) “Nee. Tijdens vakanties vind je me wel meestal op het strand en daar maak ik ook weleens foto’s, maar zulke zijn daar niet bij. Meestal is het trouwens mijn vriendin die met het fototoestel rondloopt.

“In het zand liggen en lekker niks doen, dat is voor mij de ideale vakantie. Tot nu toe vind ik onze reis naar het Lago Maggiore de mooiste, dat meer ligt op de grens tussen Italië en Zwitserland.”

Welke vrouw mogen ze voor jouw part elke dag fotograferen terwijl ze in monokini rondloopt?

Jessica Alba is een knappe madam, dat ziet iedereen.”

Mocht jij als kind soms bij je ouders in bed kruipen?

“Toen ik heel klein was wel, ja. Rond mijn zesde was dat een ritueel op zondagochtend, dan mocht ik op de buik van mijn vader gaan liggen.

“Mijn ouders vertellen mij dat ik een heel braaf kind was. Ook al in mijn eerste jaren kon je met mij overal komen, zeggen ze. Alleen ’s nachts was het blijkbaar een ramp. Mijn moeder en vader hadden mijn bedje naast dat van hen gezet, maar als baby huilde ik nogal vaak in plaats van te slapen. Op een bepaald moment dropten ze mijn bedje in de keuken, vanaf toen ging het beter.”

Wat vind jij de beste naam voor een frituur?

“Frituur Odette, dat klinkt smakelijk. Zo’n groot pak friet met stoofvlees en mayonaise en een frikandel kan mij geweldig smaken, maar ik loop de deur van de frituur niet plat. Als ik geen zin heb om te koken, doet mijn vriendin het wel, en omgekeerd. Zien we het allebei niet zitten om iets klaar te maken, dan schuiven we meestal een pizza in de oven.

“Als ik kook, ga ik meestal de Italiaanse toer op. Pannenkoeken maken, dat kan ik ook goed. Vroeger moest ik dikwijls Sanne afhalen van school. Mijn zusje is zeven jaar jonger. Dan maakte ik geregeld pannenkoeken voor haar. En natuurlijk gooide ik die af en toe eens in de lucht, na enkele salto’s smaakt zo’n pannenkoek nog lekkerder.”

Kwamen jouw ouders ook altijd slechtgezind terug van het oudercontact?

“Op school ging het wel als ik wilde, maar dat willen was soms een probleem. De eerste twee jaar in het middelbaar onderwijs lukte het nog, nadien werd het moeilijker. Vaak vertrok ik thuis met de fiets, maar maakte ik wat later rechtsomkeer en ging ik weer naar huis. Mijn ouders waren intussen naar hun werk vertrokken. Of ik ging naar de stad, een beetje naar de winkels kijken. Ik liep daar dikwijls uren te lummelen, maar ik ben nooit betrapt door mijn ouders. Ook op school zorgde dat niet echt voor problemen. Vanaf mijn dertiende ging ik in Maastricht naar school, want toen speelde ik bij MVV. In Nederland gaat het er veel losser aan toe dan hier. Als leerlingen daar te laat zijn, dan is dat zo. Wie tussenin een uur vrij heeft, mag gewoon de stad in en als er de laatste drie uren geen les meer is, mogen de kinderen naar thuis. Die vrijere cultuur lag me. Als ik afwezig was, werd er niet altijd gevraagd naar een doktersbriefje. Soms was ik eens écht ziek en moest ik mijn briefje niet afgeven. Dan hield ik dat bij. Vroeg een leraar er dan toch eens eentje, dan veranderde ik gewoon de datum.”

Wat vond jij het moeilijkste aan je rijexamen?

“Het theoretische stuk. Daarvoor was ik eerst gezakt. Je mocht één grote fout hebben en zes of zeven kleintjes, ik had er twee grote en zes kleintjes. Het was dus nipt. De tweede keer was ik er wel door. Het boekje met de leerstof heb ik nooit gekocht.

“Het praktijkexamen ging wel van de eerste keer goed, maar ik moet toegeven dat ik geluk had. Vijf minuten voor het eind vergat ik een voorrang van rechts te geven en er kwam dan ook nog eens een auto aan. Ik reed gewoon door, gelukkig stopte die ander. Toch was ik geslaagd. Blijkbaar had de examinator een goede dag. En het was mooi weer, misschien hielp dat ook.”

In deze rubriek komen dit seizoen Belgische sportfiguren uit verschillende disciplines aan bod.

KRISTOF DE RYCK