Jaja, Frutos hé. Vorig seizoen bezorgde hij welhaast op zijn eentje Anderlecht de titel en het zal dit seizoen niet veel anders zijn. Met dit wezenlijke verschil toch : hij zal veel steun krijgen van Boussoufa, maar uiteindelijk dan toch ook van Tchité.

Op Waregem speelden ze voor het eerst als een complementair spitsenduo. Ze vonden elkaar blindelings, iets wat voorheen problematisch leek. Tchités prestaties waren zelfs bedenkelijk nadat Frutos in het team kwam en Mémé verweesd naar de rechterflank verhuisde. Vercauteren vond en zocht de oplossing : Mbark op diens favoriete linkerflank en de Congolees en de Argentijn samen centraal in de spits. Onevenwicht denk je dan, maar iedereen in zijn geliefkoosde positie. Dat Vanden Borre daardoor straks op de rechterflank tegen een overmacht komt, wordt er met de glimlach bijgenomen. Frutos wordt de grootste concurrent van Boussoufa voor de Gouden Schoen. Broedermoord.

Ik heb het hier nogal veel over Nicolás, dat valt zelfs mij op, maar kan ik anders ? Hij is een fenomeen. Anderlecht freewheelde voorbij Zulte Waregem, maar zonder De Reiger was het aan de rust gewoon 0-0. Jaren is het geleden dat iemand zo manifest wedstrijd na wedstrijd besliste in de Belgische competitie. Spijtig dat zijn irritante gemekker tegen scheids en tegenstander steeds toeneemt. Ook die Belgische gewoonte heeft hij zich snel eigen gemaakt. Het wordt wachten op Temmink, die andere reus, om hem dat weer af te leren. Intussen prijst Vercauteren zich heel gelukkig met zijn grote spits.

Wat zullen Dury en Jacobs hem benijden. Weg bij hen de grote, bepalende spits. Salou was bij Zulte Waregem onmisbaar. In Brugge daarentegen vraagt men zich al luidop af waarom ze zo diep in de beurs tastten om de Ghanees aan te werven. Zelfs Ishiaku krijgt de voorkeur. Salou gedijt niet in het tweespitsensysteem van Ferrera, die hem zo graag wou. Een reus op lemen voeten dus, die verkommert op de bank.

Verkommeren is een te zacht werkwoord voor wat Aristide Bancé meemaakte in Metalurh Donetsk. Gekozen voor het grote geld, maar eenzaam en verweesd doodziek geworden in Rusland en nu weer in Lokeren, bij de Afrikaanse vrienden. Nog niet bij het Sportkring van Ariël Jacobs, die lijdzaam moet toezien hoe zijn elftal en zijn voorzitter stilaan kapotgaan aan gebrek aan scorend vermogen. Veel euro’s doen nogal snel denken dat iedereen vervangbaar is. De juiste waarde van een speler voor een ploeg kunnen inschatten is ook een kunst.

Nog een reus, op zeer grote voeten, is Fellaini. Geen spits maar bij hoge nood wordt hij wel in de loopgraven gedropt. Eén brok achttienjarig graniet, wendbaar én brutaal. Hoe hij stiekem met zijn schoenmaat 48 op Sierens ging staan, wil ik graag nog als een ongelukje zien. Het voordeel van de twijfel. Hij wordt wel dé ontdekking van het seizoen. Alleen al door zijn atletisch vermogen en zijn gestalte kan hij nu al nuttig zijn voor Vandereycken en zijn Duivels, in afwachting van … Frutos.

Volg elk weekend uw favoriete club uit de eerste klasse en de top uit Serie A exclusief op 11, de voetbalzender van Belgacom TV Meer info: www.belgacom.be / 0800 / 22 221 / Belgacom verkooppunten

DOOR Wim de Coninck – Hoofdredacteur van 11

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier