Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Hodgson beleeft mooie dagen op Craven Cottage.

Het is leuk dezer dagen om fan te zijn van Fulham FC, dat ploegje uit de buurt van Chelsea. Vandaag/woensdag kan de ploeg zich plaatsen voor de halve finale van de FA Cup, als ze winnen van Tottenham. Vorige week wipte Fulham Juventus uit de Europa League. In de competitie is het behoud ook al verzekerd. Allemaal het werk van Roy Hodgson, die in het seizoen 2007/08 pas op de laatste speeldag de club redde van degradatie. Een jaar later dwong hij Europees voetbal af. Nu is het dus een succesjaar voor de ploeg op wie bezoekende fans nog wel eens neer willen kijken. Fulham is het team van Mohammed Al Fayed. Met diens link met Harrods en de chique buurt wordt altijd wat gelachen. Zo zingen fans van West Ham wel eens over ‘het glas witte wijn’ of vragen ze hun overbuur of ‘hun butler wel weet waar ze zijn’.

Hodgson rijdt als Britse coach een atypisch parcours. Hij is 62 en zit al sinds de jaren zeventig in het vak. En dat amper in Engeland. Hodgson werkte in Zweden (kampioen met Halmstad, vijf keer kampioen met Malmö), in Zwitserland (hij plaatste de nationale ploeg voor het eerste WK in 28 jaar) of in Italië, waar hij Inter naar de finale loodste van de UEFA Cup. Die verloor hij wel met strafschoppen. Al die tijd werd zijn talent in Engeland quasi genegeerd. De Finnen namen hem nog als bondscoach. Maar werken in Engeland deed hij nauwelijks, tenzij een korte tijd bij Blackburn Rovers. Tot Al Fayed in nood zat.

Anders dan Keegan of Tigana spendeerde Hodgson bij Fulham relatief weinig geld. Een van zijn eerste aankopen bleek wel een schot in de roos: Brede Hangeland, een betrouwbare Noorse verdediger. Een van de killers van de ploeg heet Bobby Zamora, 29 al. Een grote sterke spits, die plots outsider is voor de Engelse nationale ploeg. Het werk van Hodgson, want Zamora heette vroeger lui te zijn. Dit seizoen is de aanvaller al goed voor zestien goals, waaronder zes Europees. Karakter en hart, zo omschrijft Hodgson zijn ploeg, die in juli aan de Europese trip begon. Die reis blijft dus nog even duren.

Albert Riera, die absoluut in de Spaanse WK-selectie wil, uitte vorige week kritiek op Liverpoolmanager Benítez. Riera startte dit kalenderjaar nog maar één keer in de basis en mag deze zomer verkassen.

Thomas Vermaelen kreeg rood tegen West Ham, maar zijn ploeg won toch de derby met goals van Denilson en Fàbregas.

De FA gaf de datums vrij voor de halve finales van de FA Cup: Chelsea-Aston Villa (10 april om 18 uur) en een dag later Portsmouth-Fulham/Tottenham. Beide halve finales worden gespeeld op Wembley.

Jermain Defoe, dit seizoen al goed voor 23 doelpunten voor de Spurs, viel uit met een hamstringletsel. Hij zal een paar weken out zijn, maar wellicht komt het WK niet in gevaar. Celtic verwacht dat het Robbie Keane, in januari geleend van de Spurs, niet definitief zal kunnen aanwerven, vanwege te duur.

Portsmouth, dat vanwege de financiële problemen negen punten kwijtraakte, won zaterdag in extremis van Hull City dankzij een late treffer van Nwankwo Kanu.

Hull City zette Phil Brown aan de deur. Iain Dowie (45) moet de ploeg proberen te redden.

Landon Donovan (28) verliet na tien weken alweer Everton. De Amerikaanse international was geleend van de Amerikaanse LA Galaxy. De nieuwe MLS-competitie begint op 27 maart.

Alex McLeish onderhandelt over een nieuw contract met Birmingham City. Zijn huidige als manager loopt tot 2011, maar Birmingham heeft een nieuwe eigenaar en die wil continuïteit in de uitbouw van de club.

Paul Robinson (30), de doelman van Blackburn Rovers, is met een spierletsel een maand out. Zijn WK komt in gevaar, al is hij sinds zijn blunder tegen Kroatië in de aanloop naar het EK 2008 geen international meer. Hij strijdt voor een plaats in het doel met David James (Portsmouth), Robert Green (West Ham) en Joe Hart (Birmingham).

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier