Vijf jaar geleden debuteerde middenvelder Funso Ojo (22) als ‘grootste talent uit de opleiding’ bij PSV. Maar wat volgde, was een aaneenschakeling van verhalen over slecht gedrag en foute vrienden. Het zorgde ervoor dat hij in Eindhoven en later ook bij VVV-Venlo, Beerschot AC en R Antwerp FC een veelbelovende loopbaan leek te vergooien.

In de tweede helft van vorig seizoen volgde echter bij FC Dordrecht de klik in het hoofd bij Ojo, die plots zijn verantwoordelijkheid opnam én een speler met (zelf)discipline werd. Met dank aan onder andere technisch manager Marco Boogers, die hem op de juiste manier prikkelde en ervoor zorgde dat zijn club promoveerde naar de Eredivisie. “Ik telde echt mee en voelde me de aanvoerder zonder band”, verklaarde de Antwerpenaar in VI. “We speelden in een systeem waarin we vaak zeventig procent balbezit hadden. Ik kan een moeilijke jongen zijn, maar dan alleen tegen mensen die niet eerlijk tegen me zijn, zoals bij Beerschot. Als er wordt gezegd: ‘Morgen staat het salaris op je rekening’ en er staat een dag later niets op. En een maand later nog niet. Ja, dan trek ik mijn mond open. Of het nu tegen de materiaalman is of de voorzitter, ik ga voor niemand uit de weg. Met Marco Boogers is er niets aan de hand. Hij heeft geen dubbele agenda, zegt gewoon wat hij vindt. De jongens die bij FC Dordrecht spelen, hebben allemaal het litteken. Of, zoals ik, een heel lichaam vol littekens. Er is één manier om daarvan te herstellen: keihard werken, discipline. Dat laat Boogers ons inzien. Mede dankzij hem waren mijn laatste maanden top. Voor hem ga ik door het vuur.”

Gedaan is de tijd dat hij meer op de dansvloer stond dan op een voetbalveld. Dat is ook te danken aan zijn vriendin July, met wie hij sinds vorig jaar een relatie heeft. Door de promotie staat Ojo nu in de belangstelling van Heracles, Heerenveen, Willem II én vooral FC Utrecht. “Het mooiste van alles is dat mijn zaakwaarnemer wordt gebeld door clubs die hem eind vorig jaar keihard uitlachen. ‘Wat doe je met die bad boy?’, kreeg hij constant te horen. Niemand had nog verwacht dat ik me terug zou knokken. De komende weken zal ik eens bekijken waar ik ga spelen. Diep in mijn hart blijf ik het liefst bij FC Dordrecht. Eigenlijk is alles top bij de club – behalve het salaris dan – maar ik wil ook met andere ploegen in gesprek. Ik ben het er namelijk niet mee eens dat we zomaar hetzelfde neer kunnen zetten als pakweg Go Ahead Eagles of Cambuur vorig seizoen. Die clubs hebben veel meer te besteden. Die afweging moet ik nu maken. Dat ik opnieuw interesse opwek, is in elk geval al een overwinning op mezelf.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier