Eet je soms dingen op waarvan de houdbaarheidsdatum al is verstreken?

“Natuurlijk. Een yoghurtje dat vier dagen over tijd is, speel ik nog naar binnen. “Ik ben gewoonlijk een goede eter, maar bij Club zijn er jongens die nog veel beter eten dan ik. Ik sta daar soms versteld van. Michael Klukowski is de absolute nummer een. Jeroen Simaeys komt aardig in de buurt. Als wij genoeg hebben na één bord, dan zitten zij garanti pas vol na twee borden. Ongelooflijk.”

Knijp jij je neus dicht als je niest?

“Op het veld laat ik alles de vrije loop. Als ik ergens in huis zit, doe ik het wel. Dat is misschien niet gezond, maar het stoort minder.

“Een neus die wat verstopt zit, eigenlijk overkomt me dat relatief weinig. Ik was in mijn hele loopbaan ook nog nooit ernstig ziek. Enkel vorig jaar had ik eens een voedselvergiftiging. Geen idee hoe dat kwam …”

Welke knappe vrouw had je toen graag als verpleegster gehad?

“Ik had mijn eigen vrouw, zij is natuurlijk mijn favoriet.

“Vorige week zag ik op het internet wel een foto van Elle McPherson. Ik bedacht toen dat die er nog altijd heel goed uitziet om de veertig al voorbij te zijn.”

Waar stak je je tijdens verstoppertje spelen ooit eens meesterlijk weg?

“Wij moesten altijd aftikken. Daarom ging ik nooit al te ver lopen. Ik nam risico’s en probeerde kort bij het doel te zitten.

“Ik groeide op in een café, iedereen in de buurt kende me. Zo had ik een kliek van vijf tot tien man rond me om dat soort spelletjes te spelen.

“We organiseerden ook vaak een speurtocht. Eerst vertrok een groep van vier of vijf jongens. Die kreeg een voorsprong. Daarna ging een tweede groep hen zoeken. De eersten moesten met krijt pijlen tekenen op straat. Ze mochten die in de verkeerde richting zetten, om te misleiden, maar om de x aantal meter moest er een pijl staan. Als je hen probeerde in te halen en je sloeg een verkeerde straat in, merkte je dat omdat je plots geen aanwijzing meer vond.

“De ene groep mocht lopen, de andere moest stappen. Soms kwam je na een hele toer weer thuis zonder ingehaald te zijn, dat was super.”

Wat is je favoriete stuk klassieke muziek?

“Mijn jongste zoontje, Ryan, is nu zeven maanden. Hij heeft een trommeltje met een hendeltje waaraan je kunt draaien. Als je dat doet, komt er een deuntje uit: Für Elise ( van Ludwig van Beethoven, nvdr). Dat vind ik mooi.”

Welke cd’s zet je op als je in een melige bui bent?

Marco Borsato heeft teksten waarin ik me kan vinden. En ik ben opgegroeid met Barry White.”

Welk stuk speelgoed heb je compleet kapot gespeeld?

“Toen ik zes was, vroeg en kreeg ik eens een minisnooker. Die paste net op de tafel. Daar waren mijn broer en ik vaak úren mee bezig. Een goedkoop prul, maar dat ging toch zes à zeven jaar mee. Ik was altijd de betere, Kevin is drie jaar jonger.”

Heb je ooit gebreid?

“Op school moesten we weleens crochetteren ( haken, nvdr), maar ik heb geen enkel talent voor zulke dingen. Kleuren, knippen en tekenen, het was altijd rampzalig.

“De rest van het gezin is daar wel sterk in. Mijn vrouw Evy kan heel mooi schilderen, vooral landschappen. Amy, die negen is, en Jason, die zes is, hebben dat ook in zich. Onlangs wou mijn dochter een schilderij van Bratz, een tv-serie. Evy tekende voor haar een poster na en zette dat vervolgens op doek.”

Wat moet je doen om Evy’s bloed te laten koken?

“Ze klaagt weleens als mijn was niet in de mand ligt, maar ernaast. Ik doe snel de deur van de badkamer open en gooi dat ernaartoe. Soms zie ik niet dat het erover vliegt. Soms merk ik het wel, maar dan denk ik: dat leg ik er straks wel in.

“Evy vond wel al een trucje om ervoor te zorgen dat ik het kleingeld uit mijn zakken haal. Elk muntstuk dat ze vindt, stopt ze nu in een spaarpot voor de kinderen. Als er genoeg in zit, wordt met dat geld een spelletje gekocht.

“Amy en Jason komen tegenwoordig weleens zeggen: ‘Bedankt hé, papa!’ Ik weet dan van niks.” S

KRISTOF DE RYCK