Waarom ben ik voor een fusie?

Hiervoor verwijs ik om te beginnen naar de studie(s) die werden gemaakt door sporteconoom Trudo Dejonghe. Ploegen als Kortrijk, Zulte Waregem, Roeselare (en laat ons er ook maar Wevelgem City, het in ademnood verkerende SW Harelbeke, RC Waregem, etc… bijnemen) zitten qua toeschouwersaantallen haast op hun maximum. Laat een ploeg als KV Kortrijk twee jaar op rij landskampioen worden en nog zullen zij nooit 30.000 man lokken (mocht hun stadion dat überhaupt al toelaten natuurlijk). Idem voor Zulte Waregem en Roeselare. Het Europese jaar van Zulte Waregem was erg mooi en verdient de nodige appreciatie, maar zijn hun toeschouwersaantallen hierdoor (spectaculair) gestegen? Neen. Puur economisch gezien is een fusie van de verschillende clubs dus een goed idee.

Helaas hebben economische wetmatigheden weinig invloed op het voetbal- en het hele sportgebeuren. Voorzitters van clubs redeneren niet als bedrijfsleiders (hoewel ze het vaak zijn) en supporters reageren niet hetzelfde als aandeelhouders die, wanneer men de vergelijking wil doortrekken, een goed ‘product’ (lees: voetbal) te zien willen krijgen. Sport- en voetballeiders laten zich vaak leiden door emotie – wat het voetbal natuurlijk juist leuk maakt. Het ego in de bestuurskamers van de vernoemde clubs is wellicht iets te groot om het daadwerkelijk tot een of andere fusie te laten komen. Laat ons daarbij natuurlijk ook de emotionele verbondenheid van supporters met de ‘eigen’ club niet uit het oog verliezen. Wanneer we deze lijn doortrekken naar de infrastructuur, zijn de uitbreidingsplannen van het Regenboogstadion in Waregem een haast nutteloze investering.

Nu, laat ons er toch even van uitgaan dat het tot een fusie kan komen tussen enkele Zuid-West-Vlaamse voetbalclubs zoals Kortrijk, Zulte Waregem en RC Waregem. Bouw voor de nieuwe fusieclub één stadion van circa 25.000 plaatsen (een iets grotere versie van het Arteveldestadion, te vergelijken met de Cristal Arena). Neem de toeschouwers- aantallen van de drie clubs samen – uiteraard rekening houdend met supporters die zullen afhaken, maar wellicht ook nieuwe fans – en je krijgt dat stadion elke thuiswedstrijd stampvol.

Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat een succesverhaal als KRC Genk in het zuiden van West-Vlaanderen tot de mogelijkheden behoort, mede door het enorme potentieel aan sponsors en – wanneer men fusioneert – ook toeschouwersaantallen.

Ik ben echter ook realistisch en ik weet gewoon dat het er nooit van zal komen … Enkel wanneer één van onze grotere Zuid-West-Vlaamse ploegen in slechte papieren zit, zullen de oren iets meer openstaan voor deze fusieplannen.

SVEN VANTOMME, HEESTERT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content