Vandaag/woensdag moeten de G4 hun visie op de nieuwe competitie op papier zetten. Wat zijn hun eisen?

Komt het vrijdag tot een definitief akkoord over de competitiehervorming of komt er één jaar uitstel? Alle pistes liggen nog open. Wel is gezegd dat alles nu maar eens op papier moest komen, vooral het (mondelinge) voorstel van de G4. Onder impuls van Anderlecht pleiten die voor het behoud van een competitie met zestien en een play-off 1 met zes. Maar – en dat is nieuw – de topclubs willen aan die play-off beginnen met het behoud van het puntenverschil dat in de reguliere competitie werd afgedwongen. Gedaan met de halvering dus. Wat is dan nog het nut van play-offs? Rechtstreekse topduels. Meer niet.

Een bijkomende eis is het vervroegen van de competitie. De topclubs willen het voetbal tijdens de winter beperken en stellen voor om rond 15 juli (of desnoods 21 juli) te beginnen. De play-offs moeten in maart van start kunnen gaan, niet in april zoals nu.

Het is ook uitkijken naar de financiële compensaties die de deelnemers aan play-off 1 voorstellen om de andere eersteklassers te compenseren voor het financiële verlies in play-off 2. Op tafel ligt een voorstel om dat afhankelijk te maken van de eindrangschikking. Zo zou de kampioen 500.000 euro kunnen afdragen en de zesde 200.000 euro. Standard liet wel al weten dat het niet bereid is om te betalen als het aan play-off 1 deelneemt.

Bij de elf ‘kleintjes’ daalt de solidariteit. Op 10 december 2010 stemden zij nog voor een terugkeer naar 18. Wil de G4 die stemming ongedaan maken, dan moet er vrijdag opnieuw worden gestemd en moet men uit dat niet meer zo hechte blok zeven ploegen losweken, om aan een tweederdemeerderheid te raken. Niet eenvoudig.

Lukt dat niet en keert men terug naar 18, dan moet er met tweede klasse onderhandeld worden over de modaliteiten voor stijgen en dalen. Ook daar is geld geboden om een akkoord makkelijker af te handelen: 600.000 euro. Diverse scenario’s liggen op tafel. Tweede klasse wil niet weten van een eindronde tussen de periodekampioenen en de nummers 15 en 16 uit eerste. Er moet reglementair gezien immers een rechtstreekse daler zijn. Alternatief: de winnaar van de play-downs in eerste klasse (de verliezer zakt naar tweede) neemt deel aan een eindronde met de drie periodekampioenen, waarbij het dan gaat om drie promotietickets.

Ingewikkeld zegt u? Er is nóg een denkpiste: de hele discussie een jaar opschuiven. Zo vermijd je binnen de profliga een oorlog rond tv-rechten én met de tweedeklassers die plots de spelregels voor promotie zouden zien veranderen. Vraag is dan wel hoe je zoiets verkoopt aan de televisiezenders die straks moeten bieden op een format dat misschien na volgend seizoen weer helemaal anders is.

DOOR PETER T’KINT

Een bijkomende eis is het vervroegen van de competitie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier