Twee weken voor de competitiestart schuift Anderlecht nog vlotjes met spelers. In de eigen rangen, maar ook aan de uitgaande en binnenkomende zijde. Manu Pirard en Davy Oyen werd gevraagd om hun lange weg naar fysiek herstel verder te zetten in de B-kern. Dat is geen definitieve verwijdering, benadrukt Hugo Broos, maar hij vindt dat het niet langer kan dat spelers die pas terug zijn uit blessure, direct het ritme van de A-ploeg oppakken. Het maakt de kern veel te groot, en het verleden wees uit dat spelers dan ook vrij snel hervallen.

Ode Thompson (Bastia) en Ben Mbemba (Fenerbahce) werden uitgestuurd om te testen. Joris Van Hout is al weg, hij tekende een contract voor vier jaar bij Borussia Mönchengladbach. Nieuw in de kleedkamer is het gezicht van Michal Zewlakow. De op vraag van Hugo Broos bij Moeskroen weggehaalde Pool was vorige week in zijn land, omdat zijn vrouw er pas is bevallen. Maandag meldde hij zich normaal in Brussel voor een handtekening en medische tests. De voorbije maanden had de verdediger wat last van de hamstrings, maar een probleem zou dat niet opleveren. Zewlakow is een polyvalente verdediger, linksvoetig, zowel op de flank als centraal inzetbaar, iemand die negentig procent van de trainingen meemaakt en honderd procent van de wedstrijden.

Het enige probleem bij zijn overgang, was wat hij moest kosten. De niet onaanzienlijke prijs op Zewlakows hoofd was destijds namelijk bepaald door de trainer-sportief verantwoordelijke van Moeskroen. Die heette toen nog Hugo Broos. Broos: “Maar dat was drie maanden geleden en toen was iederéén nog veel geld waard.” Een mislukt WK en een ingestorte transfermarkt later, kreeg Anderlecht zijn linksachter voor een, dixit Michel Verschueren, “redelijke prijs”.

De Anderlechtmanager gaat deze week ook voluit voor Kolousek, een 25-jarige Tsjech, linksvoetig ook, van Tsjechisch landskampioen Liberec. Verschueren wil hem, want ”onze trainer moet alle mogelijke middelen hebben om onze doelen te kunnen halen”. Broos zelf hield zaterdag nog een slag om de arm. “Ik ga nog eens lang en diep nadenken. Het is een creatieve middenvelder, die ook als tweede spits kan spelen. Hij heeft een goed schot en een uitstekende vrije trap, dat zag ik op die ene cassette die ik bekeek. Hij geeft ons wat meer mogelijkheden, bijvoorbeeld om toch een 4-4-2 te spelen. Maar ik heb nog vragen. Bijvoorbeeld wat er in Salernitana ( waar hij speelde, nvdr) is misgelopen met die jongen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier