Voor het eerst sinds hij in 1995 prof werd, maakte Gaëtan Englebert geen voorbereiding mee op het nieuwe seizoen. “Tot tevredenheid van mijn echtgenote en kinderen”, lacht de voormalige Rode Duivel. “Nu heb ik eindelijk eens tijd voor hen en beleven we als gezin een normale zomer. We pendelen tussen de familie en vrienden in Luik en Tours, waar ik de afgelopen twee seizoenen voetbalde. Ik speelde daar bijna alles, was er aanvoerder en kon gemakkelijk nog eens bijtekenen, maar nadat we tweemaal net de promotie naar de Ligue 1 misten, vreesde ik toch wat voor het jaar te veel. Mijn visie en die van de clubleiding lagen iets te ver uiteen, waardoor we besloten niet met elkaar verder te gaan. Dat ik nu zonder club zit, neem ik er dan maar eventjes bij. Dit scenario zat al sinds april in mijn hoofd.”

Het blijft echter zijn bedoeling om voor het einde van augustus ergens te tekenen. Er zijn contacten, alleen niet concreet genoeg om een contract te tekenen. “Ik heb de indruk dat veel clubs tegenwoordig langer nadenken en vooral financieel alles goed wikken en wegen”, stelt hij. “Dat is hun goed recht, ik respecteer dat, maar ik zoek een nieuwe uitdaging. Het maakt me echt niet uit waar. Ik heb nog veel ambitie om me ergens te tonen, maar het heeft weinig zin om die zaken te overhaasten en gelijk waar of wanneer te tekenen. Niet alleen sportief, maar ook inzake de cijfertjes en de verstandhouding met de technische staf moet alles kloppen.”

Het lijkt er sterk op dat zijn transfervrije status nog weinig invloed heeft. “Het verandert inderdaad weinig”, bedenkt hij. “Maar het verschil met de afgelopen tien jaar is dat er sneller werd gekozen voor jonge buitenlanders, die misschien iets goedkoper zijn dan een, ahum, gevestigde waarde als ik. Die kunnen ze binnen de twee jaar nog verkopen, op dat vlak is mijn meerwaarde gering.”

Englebert onderhoudt individueel zijn fysieke paraatheid met schema’s die hij kreeg van Guy Namurois, de conditietrainer van Standard. “Dat vormt geen probleem”, beweert hij. “Het kriebelde wel even toen ik hoorde dat de meeste teams in actie schoten, maar mentaal weegt het zeker niet om alleen te lopen of oefeningen te doen. Ik ken ondertussen vrij goed mijn lichaam en weet welke inspanningen nodig zijn om topfit te zijn. Het maakt gewoon deel uit van mijn beroep.”

Gaëtan Englebert is 34 jaar. De controlerende middenvelder speelde voorTilleur-Luik, STVV, Club Brugge en Tours. Hij speelde in totaal negen interlands voor de Belgische nationale ploeg.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier