Gaëtan Laborde – Club: Stade Rennes

Gaëtan Laborde © BELGAIMAGE

De 27-jarige Franse linksvoetige aanvaller en ploeggenoot van de geblesseerde Jeremy Doku effende het pad voor een 0-3-zege op FC Metz.

Vijftien miljoen euro betaalde Rennes eind augustus aan Montpellier voor Gaëtan Laborde (tot 2025). Zijn nieuwe clubkleuren rood-zwart staan hem goed, want ze verwijzen naar zijn bijnaam: El Diablo. Al sinds zijn veertien jaar wordt hij zo aangesproken.

Laborde is vooral een instinctieve spits, die de juiste bevoorrading nodig heeft. De linksvoetige aanvaller weet wat het is om te vechten voor zijn plek. Ook al speelde hij op zijn 15,5 jaar al een eerste duel in de CFA bij de invallers, bij Bordeaux kon hij zich nooit doorzetten. Toenmalig Bordeauxcoach Jocelyn Gourvennec twijfelde namelijk aan zijn mentale weerbaarheid, waarop de uit de Landes afkomstige Laborde verschillende keren werd verhuurd (aan Red Star, Brest en Clermont). De hoop was groot dat hij de nieuwe Marouane Chamakh zou worden. De juiste boost kwam er pas bij Clermont: de vrouwelijke T1 Corinne Diacre redde zijn loopbaan door hem te motiveren en zijn zelfvertrouwen aan te zwengelen.

Gaëtan is gul, nergens bang voor en sterk met het hoofd.’ Michel Der Zakarian

Laborde, al sinds zijn achttiende papa, beschikt over een atypisch spitsenprofiel: hij is behendig voor doel, maar technisch gebeurt niet alles even verfijnd. Bij Montpellier vond hij met coach Michel Der Zakarian de juiste mentor, waardoor hij op drie seizoenen goed was voor 39 goals (zonder penalty’s) en 20 assists. Enkel zijn vriend Andy Delort deed met 47 en 21 nog beter. ‘Gaëtan is gul, nergens bang voor en uitzonderlijk sterk met het hoofd.’

Onder de hoede van Bruno Génésio nam Laborde bij Rennes, dat in de mercato FC Sevilla, Zenit en West Ham aftroefde, zijn verantwoordelijkheid op. Hij is momenteel zelfs topschutter in de Ligue 1, met 7 treffers en 1 assist in 10 confrontaties. ‘Gaëtan toont zich onverzettelijk op het veld en voor de goal’, besluit Der Zakarian.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier