D e blonde vlinder is uitgefladderd. Na elf seizoenen Arsenal hing Dennis Bergkamp (37) vorige week definitief zijn schoenen aan de haak. In stijl, zoals het een stijlrijk voetballer past, met een galaduel tegen Ajax, waarin zelfs Johan Cruijff (59) en Marco Van Basten in de slotfase even tien minuten de schoenen aanbonden. Ook het decor mocht er wezen. De wedstrijd was de eerste in het gloednieuwe Emirates Stadium. Capaciteit : zestigduizend, kostprijs zo’n 540 miljoen euro. Het publiek had vorige donderdag al tijdens een open trainingssessie van de A-ploeg kennisgemaakt met hun nieuwe thuis. Voor de fans was het de eerste kennismaking met Tomás Rosicky, tot dusver de enige aanwinst. Misschien, zei Arsène Wenger, komen daar nog één of maximaal twee spelers bij. De Franse manager stelt alle vertrouwen in zijn jongeren, al lijkt na de blessure van PhilippeSenderos en het vertrek van Sol Campbell enige defensieve versterking wel welkom.

Financieel hadden de Gunners een nieuw stadion nodig. Highbury, vijf jaar aan één stuk uitverkocht, was immers te klein. De banken sprongen meteen mee in de dans. Op basis van de recettes kreeg Arsenal nu al een lening van ruim 360 miljoen euro. Daarmee kunnen ze wat schulden afbetalen. In het nieuwe stadion valt vooral de toename van loges op, zo’n honderdvijftig. Zakenzitjes gaan straks voor 43 procent van de recette instaan.

Klaas-Jan Huntelaar van Ajax mag de eer opeisen het eerste doelpunt in het nieuwe stadion te hebben gemaakt. Maar het publiek – om veiligheidsredenen was de opkomst beperkt tot 54.000, keek uit naar Patrick Vieira, Ian Wright, EmmanuelPetit, David Seaman en Marc Overmars die voor de gelegenheid weer het Arsenaltruitje aantrokken. Thierry Henry vloog zelfs speciaal met een privéjet over vanuit de VS, waar hij met zijn familie op vakantie was. Arsenal won uiteindelijk met 2-1, Bergkamp scoorde niet. Wilde hij ook niet. Geen cadeaus, had hij vooraf gezegd.

Johan Cruijff verklaarde dat hij twee keer had geprobeerd om Bergkamp naar Barcelona te krijgen. De eerste keer koos de Nederlander voor Inter, niet zijn beste ingeving. Bergkamp haatte de dagelijkse bemoeizucht van de Italiaanse pers en vond nooit zijn draai in het Milanese werkvoetbal. In zijn eerste jaar eindigde Inter pas dertiende en maakte Bergkamp maar acht goals, waarvan vier op strafschop. Het seizoen erop mocht hij van voorzitter MassimoMoratti verkassen. “Die maakt toch geen tien goals per jaar”. Barcelona meldde zich weer, maar dit keer koos Bergkamp voor Londen. Daar scoorde hij 120 keer in 423 wedstrijden.

Hij hield zich wel in de luwte. De tabloids konden the non-flying Dutchman op geen enkele uitspatting betrappen. Spreken deed Dennis the menace vooral op het veld. Hij trouwde met een meisje dat hij in 1991 op een camping leerde kennen en leefde jaren als een kluizenaar in een villadorp. Maar net als Zinédine Zidane had hij op het veld soms ook agressieve kantjes. Ook hij kreeg bij Arsenal diverse rode kaarten. Minder braaf dan iedereen denkt, het slaat ook op Dennis Bergkamp, die even niks wil doen. Pas als hij zich gaat vervelen, wil hij nadenken over zijn toekomst.

Chelsea liet spelers vertrekken. Damien Duff ruilt de kampioen voor Newcastle. Hij tekende bij de Magpies voor vijf seizoenen. Verwacht wordt dat José Mourinho nog één inkomende transfer doet. Daarbij speculeert de Britse pers volop. De naam van Ashley Cole (Arsenal), een linkerverdediger, valt opnieuw geregeld.

Newcastle plaatste zich voor de UEFA-beker door in de Intertotofinale Lilleström te wippen. SholaAmeobi (twee keer) en Emre Belozoglu zorgden voor de 0-3 in Noorwegen. Thuis werd het 1-1, via een doelpunt van AlbertLuque.

Manager David O’Leary, sinds juni 2003 aan het hoofd van Aston Villa, stapte na een zes uur durend gesprek met de clubleiding op. Het ontslag werd door de fans op luid gejuich onthaald. In zijn eerste jaar leek alles nog veelbelovend, met een zesde plaats, maar nadien werd Villa tiende en zestiende. Constant schreeuwde O’Leary om nieuwkomers, telkens zei de clubleiding dat er geen geld was. O’Leary is de twaalfde manager die door voorzitter Doug Ellis tijdens zijn dertigjarige rijk aan de deur werd gezet.

Jay-Jay Okocha ruilde Bolton voor Sport Club, een team in Qatar.

Jimmy Floyd Hasselbaink (34) verliet Middlesbrough voor Charlton.

Dietmar Hamann (32) verruilt Liverpool voor Man. City.

Denny Landzaat (30) verhuisde van AZ naar Wigan.

Paul Scholes (31) vierde bij Manchester United, na een afwezigheid van vijf maanden vanwege een oogprobleem, zijn terugkeer.

Shaun Newton (30), middenvelder bij West Ham, kreeg zeven maanden schorsing nadat hij vorig seizoen werd betrapt op cocaïnegebruik.

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content