Barcelona vernederde Real Madrid in eigen huis.

Vorig seizoen moesten de spelers van Barcelona in het Santiago Bernabéustadion nog een erehaag vormen voor hun collega’s van Real Madrid, nadat die het kampioenschap hadden veroverd een week eerder. Een ongelofelijke vernedering voor de fiere Catalanen, die met fameuze revanchegedachten afgelopen zaterdag naar de Spaanse hoofdstad afzakten.

Het resultaat was een galavoorstelling, waarbij Barça titelconcurrent Real Madrid in eigen huis oppeuzelde met 2-6. “Ik ben heel tevreden. Het is een van de gelukkigste dagen in mijn leven”, verklaarde coach Josep Guardiola achteraf. “Met deze winst zetten we een eerste grote stap in de richting van de titel. Mijn spelers waren dapper vanavond.”

Het verschil tussen beide titelpretendenten liep daardoor uit tot zeven punten. “We lieten het voetbal zien dat we al het hele seizoen tonen: goed spel met veel doelpunten”, jubelde Lionel Messi, met twee goals een van de vele uitblinkers. “Het was indrukwekkend. We wisten dat als we hier zouden winnen, we praktisch bijna kampioen zijn.” Zelfs aanvoerder Carles Puyol scoorde, meteen goed voor zijn eerste treffer van het seizoen.

Voor een keer was het topschutter Samuel Eto’o die geen doelpunt maakte. Maar dat maakte voor de Kameroense spits niks uit. “Guardiola is tactisch gewoon perfect”, liet hij optekenen.

Aan de overkant klonk Raúl gedesillusioneerd na de monsternederlaag. “Petje af voor dit Barcelona”, erkende hij ruiterlijk. “We deden ons best, maar het was onmogelijk te winnen. Het is erg moeilijk om hen af te stoppen. Barça is een vreselijke ploeg als ze in balbezit zijn. Wij voelden ons machteloos. Het doet echt pijn op deze manier te moeten verliezen. Tot het eindsignaal knokten we, maar we zijn gestuit op een veel betere tegenstander. Zo de boot ingaan, dat geeft je een hulpeloos gevoel. Een pijnlijke nederlaag voor ons en onze fans, maar dit is voetbal. Meer kan ik er echt niet over zeggen.”

Leo Franco (31), de Argentijnse doelman van Atlético Madrid die einde contract is, verklaarde dat hij de club zal verlaten, ondanks een voorstel tot het openbreken van zijn overeenkomst. Maniche (31), een Portugese middenvelder, en Giourkas Seitaridis, een Griekse verdediger, werden door coach Abel Resino (voor onbepaalde tijd) uit de A-kern gezet wegens een gebrek aan professionalisme en toewijding voor het team.

Raúl (31) speelde afgelopen weekend met Real Madrid zijn 27e El Clásico tegen Barcelona.

Arjen Robben (25) raakte uiteindelijk hersteld van zijn negende (!) blessure dit seizoen. De Nederlandse international sukkelde met de kuit.

Rafael Márquez (30), de Mexicaanse centrale verdediger van Barça, mag een kruis maken over de rest van het seizoen. Hij werd geopereerd aan de linkerknie en is minstens acht tot tien weken onbeschikbaar.

Frédéric Kanouté (31) bevestigde nog maar eens zijn goede vorm. De spits van FC Sevilla lag met een assist en een goal aan de basis van de 0-2-winst bij Villarreal. Daardoor komt de werkgever van Ivica Dragutinovic almaar dichter in de buurt van de CL-tickets.

De Nederlandse middenvelder Hedwiges Maduro (24, Valencia) kwam met de schrik vrij, nadat hij een verkeersongeluk had in het midden van de stad.

Barcelona liet speciaal voor de bekerfinale, op 13 mei tegen Athletic Bilbao, een uniek wedstrijdshirt ontwerpen. De Catalanen kregen ook een uitnodiging voor een promotieronde doorheen de Verenigde Staten, maar twijfelen na het uitbreken van de Mexicaanse griep.

Het team van Josep Guardiola lijkt dit seizoen op weg om meerdere records te verbeteren. Het Real Madrid van coach John Toshack raakte in het verleden aan 107 doelpunten, Barça zit nu al aan 100.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier