Ronald Koeman is na drie jaar niet langer trainer van Ajax.

Op 3 november 2001 presenteerde Ajax vol trots en vertrouwen Ronald Koeman als nieuwe trainer. De oud-international paste precies in het profiel : hard, eerlijk, consequent, iemand met uitstraling en aanzien, aanhanger van een speelstijl én een verleden bij de club.

Koeman leek in zijn eerste seizoen hard op weg die ambitie waar te maken. Na negen maanden was de prijzenkast drie aanwinsten rijker : de titel, de Amstel Cup en de Johan Cruijffschaal. Maar achter de goede resultaten gingen problemen schuil die dit seizoen aan de oppervlakte kwamen. Koeman raakte immers aan de huisstijl, koos wel eens voor een 4-4-2 in plaats van de gebruikelijke 4-3-3. Dat werd door de vingers gezien, omdat het succes opleverde. Het bereiken van de kwartfinale voor de Champions League met een jonge ploeg was een mooi kunststukje. Ook de titel in 2004 ontnam de (vele) criticasters recht van spreken.

De verkoop van Cristian Chivu en Zlatan Ibrahimovic was een flinke streep door de rekening, aangezien de vervangers niet bleken te voldoen. Ook de stagnerende ontwikkeling van jongeren als Rafael van der Vaart, John Heitinga en Wesley Sneijder kan Koeman verweten worden. Hij zag in dat zijn selectie werd overschat. Na de uitschuiver tegen Bayern München (4-0) stuurde hij aan op het naar beneden bijstellen van de doelstelling. De lat moest lager, iets wat technisch directeur Louis van Gaal niet zag zitten. Hij stapte op, het bestuur koos de kant van Koeman.

Maar na de uitschakeling in de Uefacup tegen Auxerre vorige week koos Koeman na overleg met Arie van Eijden voor een afscheid. Hij was niet de juiste man (meer) voor het huidige Ajax. “Ik kan niet meer de kracht en energie opbrengen om hier overheen te stappen”, verklaarde Koeman op de NOS. “Als ik niet optimaal gemotiveerd en gedreven ben, kan en mag ik niet langer trainer blijven.” (FV)Ajax ontbond het contract van de Amerikaan John O’Brien (27). Hij tekende een overeenkomst tot 2006 bij ADO Den Haag, maar wil de komende twee maanden in eigen land, met behulp van alternatieve geneeswijzen, eerst weer helemaal fit worden. Patrick Paauwe speelde in de Uefacup tegen Sporting Lissabon zijn 52e Europese duel voor Feyenoord, waarmee hij het record van Wim Jansen evenaarde. Oud-bondscoach Rinus Michels (77) werd in Aalst geopereerd aan zijn hart. Hij kreeg een nieuwe hartklep. PSV dreigt Johann Vogel, einde contract, kwijt te spelen aan het Duitse VfL Wolfsburg. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kuijt (Feyenoord) 21 goals ; 2. Vennegoor of Hesselink (PSV) 14 goals ; 3. Huntelaar (Heerenveen) 12 goals ; 4. Kalou (Feyenoord), Perez (AZ) 11 goals.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier