Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Vorige week maakte Sportleven, het “officieel weekblad van de Koninklijke Belgische Voetbalbond”, melding van “de geboorte van de vereniging van Belgische gediplomeerde trainers, de BFC (Belgian Football Coaches), naar het voorbeeld van de ons omringende landen waar een dergelijke vereniging al een tijdje bestaat.” De statuten zijn neergelegd en moeten weldra in het Staatsblad verschijnen.

Voorzitter is Norbert Schouterden, sinds zeven jaar jeugdcoördinator van het pas uit derde klasse gedegradeerde Kermt-Hasselt, en voordien een kwart eeuw trainer van vierdeklassers en provincialers. “In 1973 hadden wij in Genk een Limburgse trainersschool opgericht”, vertelt hij. “Gaandeweg kregen we leden uit heel Vlaanderen en zijn we ‘Vereniging van Gediplomeerde Voetbaltrainers’ gaan heten. In 1996 dan zijn we overgestapt naar de BVC, de Belgische Voetbal Coaches, opgericht door onder anderen Piet den Boer en Jos Daerden. Dat is nooit echt van de grond gekomen en nu bestaat ze eigenlijk niet meer. Toen hebben we contact opgenomen met Frans Masson. Wij drongen aan op de oprichting van een nationale trainersvereniging in plaats van de bestaande kleine in enkele provincies.”

Dat resulteerde in de oprichting van de BFC, waarvan het achtkoppige directiecomité evenveel Frans- als Nederlandstaligen telt. Hoewel de maatschappelijke zetel aan de Houba de Strooperlaan is gevestigd, neemt de BFC zelfstandig beslissingen, zo stelt technisch directeur Michel Sablon van de KBVB. “Wij hebben alle gediplomeerde trainers aangeschreven, zo’n zeven- à achtduizend. Er zijn al een vijfhonderdtal leden, we mikken op een kleine tweeduizend. Een full member betaalt 70 euro per jaar en krijgt daarvoor Dug-Out in de bus, een korting op de verplichte bijscholingscursussen, voorrang op internationale colloquia, et cetera. En hij krijgt een lidkaartje met het KBVB-logo op.”

Met Bloso en Adeps, de Vlaamse resp. Franstalige sportadministratie, bereikte de KBVB een akkoord om hun diploma’s tot op bepaalde hoogte in te schuiven in de niveau’s van de bond. Momenteel zijn er drie niveau’s (B voor jeugdtrainers, A voor amateurtrainers, en de Uefa Pro Licence voor profs). Helemaal onderaan komt er een vierde bij : het C-attest. Sablon : “Een initiatie voor mensen die niet de tijd en de ambitie hebben om de cursussen te volgen. Vanaf september starten we ermee in de provincies. Er zijn al een duizendtal inschrijvingen.”

Voorlopig mist de BFC zwaargewichten, al zijn Georges Leekens en HugoBroos bijvoorbeeld wel al lid. Norbert Schouterden : “Die mensen hebben natuurlijk ook weinig tijd. Daarom werken we voorlopig met de KBVB. De profliga, dat is een ander verhaal.”

door Jan Hauspie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier