Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Billy Davies stapte op bij Derby County.

Chelsea maakt slachtoffers, ook na- tionaal. Na hun verlies tegen de bekerwinnaar zetten eerder dit seizoen al Bolton Wanderers en Wigan hun manager aan de deur. Vorige week gebeurde hetzelfde met Derby County, dat afscheid nam van Billy Davies na het 2-0-verlies tegen Chelsea. Prompt solliciteerde Davies, een Schot, bij zijn nationale ploeg, waar dinsdag de baan van bondscoach vrijkwam na het opstappen van Alan McLeish, die de sportieve touwtjes in handen neemt bij Birmingham City. De opvolger van Davies bij Derby is Paul Jewell (43), die eind vorig seizoen bij Wigan opstapte, nadat hij die club op de laatste speeldag redde. Derby zette eerst zijn zinnen op oud-international Paul Ince, maar die mocht niet vertrekken bij de MK Dons, het vroegere Wimbledon, dat nu uitkomt in de vierde klasse. Jewell tekende tot 2011.

Verrassend was de wissel bij Derby niet. Davies had in de media de voorbije weken al verscheidene keren geklaagd over het gebrek aan communicatie binnen zijn club. In mei was het al onduidelijk of hij na de zege in de play-offs ook mee zou promoveren. Davies kreeg toen niet de gewenste volmachten voor de uitbouw van zijn ploeg en zijn technische staf. Hij trok plots zijn engagement in twijfel. Uiteindelijk draaiden beide partijen bij en tekende Davies, die gewezen Schots bondscoach Craig Brown als raadgever voetbal mocht aanwerven, een contract tot 2010. Ook nu weer was er discussie over nieuwe spelers. De voorzitter hield de boot af en Davies hekelde publiekelijk dat gedrag. Zo onderteken je je eigen doodsvonnis, wetende dat de baas volop zoekt naar vers geld. Derby heeft zwaar gegokt op de promotie, de salarislast werd fors verhoogd, er werd 18 miljoen euro uitgegeven aan transfers, enig begrip voor de manager vond de club wel kunnen.

De oud-werkgever van Branko Strupar is de zoveelste stijger via de nacompetitie die het moeilijk heeft. Sinds 1992 verdwenen negen van de vijftien clubs die op deze manier promoveerden al na een seizoen weer uit de hoogste afdeling. Degraderen zou een ramp betekenen, ook financieel, al heeft het Engelse voetbal geleerd uit het verleden. Zelfs wie laatste eindigt, strijkt nog zo’n 90 miljoen euro aan allerhande rechten op. Het moet de gemaakte kosten bij de promotie verlichten.

Alex McLeish (48) is de opvolger van Steve Bruce bij Birmingham. De Schot nam ontslag als bondscoach van Schotland – hij was het van januari 2007 en had nog een contract tot 2010, en tekende voor drie en een half jaar.

Harry Redknapp en Milan Mandaric werden, samen met nog drie anderen, vorige week door de politie op de rooster gelegd op vermoedens van corruptie bij transfers bij Portsmouth. Redknapp is er nog steeds coach, Mandaric was er vroeger voorzitter en is nu de grote baas bij Leicester City.

Rafael Benítez heeft een afspraak met de Amerikaanse eigenaars van Liverpool om hun geschil bij te leggen. De manager bekritiseerde zijn bazen over transfers. De Spanjaard heeft de fans achter zich, maar het tijdstip van de afspraak – half december, is ook veelzeggend. Dan zit de eerste ronde van de CL erop. Liverpool moet op de slotspeeldag in poule A bij Marseille gaan winnen, wil het zeker zijn van de volgende ronde.

Aston Villa begon zaterdag aan de topper tegen Arsenal vol zelfvertrouwen. Voor het eerst won de club vier wedstrijden op rij in de Premier League. Daarbij maar liefst drie verplaatsingen, naast Blackburn Rovers en Middlesbrough ook de stadsderby met Birmingham. Vier keer liet manager Martin O’Neill dezelfde elf starten en de na Engeland-Kroatië zo gehekelde doelman Scott Carson toonde zich bij zijn optredens telkens onberispelijk.

Het heeft even geduurd, maar Emile Mpenza is geblesseerd. Mpenza viel tegen Reading uit met een dijletsel. Ook zijn collega’s in de spits, Darius Vassell (knie) en Rolando Bianchi (enkel), zijn een tijdje out. Het voedt de speculaties dat City in januari nieuwe aanvallers zal aantrekken.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier