In het transferbeleid van Sporting Charleroi viel niet meteen een duidelijke lijn te trekken. Charleroi kon zich vorig seizoen maar op de voorlaatste speeldag redden, maar liet deze zomer wel doodleuk alle sleutelspelers vertrekken die dat behoud hielpen forceren. De inkomende transfers zijn niet meteen ronkende namen, maar toch kondigde Charleroi aan dat top zes de doelstelling is. De nieuwe trainer Stéphane Demol, persoonlijk uitgekozen door voorzitter Abbas Bayat, zal dat moeten doen met een kern die niet uitblinkt in ervaring, professionalisme en inzet. Zal Demol de kleedkamer in de hand kunnen houden nu Frank Defays en Bertrand Laquait, twee sterkhouders op én naast het veld, vertrokken zijn?

VERDEDIGING

Bertrand Laquait, altijd op niveau, trekt dus na zeven jaar de deur van Mambourg achter zich dicht. Het bestuur van Charleroi lijkt een waardige opvolger gevonden te hebben in de persoon van Sébastien Chabbert (31). Ook een Fransman en net als Laquait een ervaren krijger: Chabbert was zeven jaar de vaste doublure bij Lens. De verdediging zal het dit seizoen moeten doen zonder ex-aanvoerder Defays en zonder Torben Joneleit. Het is dus aan Badou Kéréom de leidersrol op te nemen. David Vandenbroeck kan naast Kéré spelen, al is de kans groot dat die plaats ingepikt zal worden door een van de nieuwkomers: Maxime Brillault. De jonge Jan Lella krijgt zijn kans op de rechtsachter en op links heeft Massimo Moia de beste papieren. Moia mist door een blessure wel de competitiestart, dus zal de wisselvallige Ibrahima Diallo de eerste weken moeten depanneren. Tijdens de voorbereiding experimenteerde Demol (net als Thierry Siquet) ook met Orlando op de linksback. Mohamed Chakouri kan indien nodig op iedere positie in de verdediging bijspringen.

MIDDENVELD

Ook het middenveld is er dit seizoen niet meteen sterker op geworden. Fabien Camus en Christophe Grégoire zijn vertrokken. In hun plaats komen Grégory Christ, terug van een uitleenbeurt aan Duisburg, en Alessandro Cordaro van degradant Bergen. Geen slecht materiaal, maar toch niet van het niveau van de twee vertrekkers. Centraal verandert er weinig: Majid Oulmers en Adlène Guédioura blijven normaliter de stofzuigers op het middenveld. Als Demol kiest voor een 4-5-1, met een driehoek op het middenveld, maakt Hervé Kage een goede kans op een basisplaats. Hij liet in de voorbereiding alvast aardige dingen zien. Ook Sébastien Chabaud en Rémi Sergio kunnen achter de spitsen geposteerd worden.

AANVAL

In de aanval zullen de plaatsen het duurst zijn. Habib Habibou, die met zijn gedachten al elders zit, heeft zijn nieuwe trainer nog niet kunnen overtuigen. Maar de Fransman is het type voetballer dat elk moment weer boven water kan komen. Cyril Théréau, op handen gedragen door het bestuur, speelt opnieuw met vertrouwen en was zeer productief in de vriendschappelijke wedstrijden. Geoffrey Mujangi Bia en Mboyo gaan de concurrentie aan voor de tweede plaats, al kan die eerste ook op het middenveld uit de voeten. Idem voor Mouhssine Iajour, een zeer nuttige speler voor een 4-5-1. Een groot vraagteken is Diogo Guimaraes, een Braziliaan uit het zaalvoetbal. Aan zijn techniek valt niet te twijfelen, maar zal hij zich kunnen aanpassen aan de fysieke vereisten van het veldvoetbal?

CONCLUSIE

Een aantal spelers heeft zelfvertrouwen getankt in de vriendschappelijke wedstrijden, maar de voorbereiding is niet voldoende geweest om een echt team te smeden. Zeker wanneer sommigen – Habibou op kop – luidkeels roepen dat ze zo snel mogelijk de club willen verlaten. Demol heeft nog een pak werk, maar lijkt dat gelukkig zelf te beseffen. Als Charleroi zich niet aanzienlijk versterkt vóór eind augustus, zou het wel eens een turbulent seizoen kunnen worden.

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier